FOTO: null

Predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić ocenio je da je Dejtonski mirovni sporazum dobro rešenje za BiH i istakao da ne očekuje da će biti menjan u nekom razumnom vremenskom periodu.

On je, povodom predstojeće devetnaestogodišnjice potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, istakao da je taj sporazum rešenje koje će još godinama biti suštinski okvir za funkcionisanje BiH.

Član Predsedništva BiH iz Republike Srpske kaže da mu ne deluju kao realne velike i krupne promene Dejtonskog sporazuma.

Ivanić smatra da je 21. novembar - dan kada je 1995. godine postignut Dejtonski mirovni sporazum značajan datum, jer je tim sporazumom zaustavljen rat i omogućeno normalnim ljudima da mogu da postignu rešenja ako hoće.

Komentarišući činjenicu da je 21. novembar u Republici Srpskoj praznik, a u FBiH nije, Ivanić je rekao da svako ima pravo da sam odlučuje, ali i da bi trebalo postići neku vrstu sporazum o danima koji bi trebalo da se slave i u Republici Srpskoj i u FBiH.

"Oni koji hoće da slave i treba da slave, a oni koji neće - neka sami odlučuju šta hoće, a šta neće", kaže Ivanić.

Opšti okvirni sporazum za mir u BiH, poznatiji kao Dejtonski mirovni sporazum, u vazduhoplovnoj bazi Rajt-Paterson kod Dejtona 21. novembra 1995. godine potpisali su tadašnji predsednici Srbije Slobodan Milošević, takozvane Republike BiH Alija Izetbegović i Hrvatske Franjo Tuđman.

Dejtonski sporazum zvanično je potpisan 14. decembra 1995. godine u Jelisejskoj palati u Parizu.

 

Izvorna vijest:

http://pressrs.ba/sr/vesti/vesti_dana/story/74970/Ivanić%3A+Nema+promena+Dejtona+.html

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )