FOTO: null

Na sednici Predsedništva BiH Dodikov zahtev za osudu izjave turskog premijera. Ministar Crnadak smatra govor uvredljivim

Član Predsedništva BiH iz Srpske Mladen Ivanić izjavio je da je obraćanje turskog premijere u ostavci Ahmeta Davutoglua na ceremoniji svečanog otvaranja Ferhat-pašine džamije u Banjaluci bilo - neprimereno!

Prethodno je predsednik RS Milorad Dodik pozvao Ivanića da od zvaničnih turskih vlasti zatraži da se ograde od onoga što je odlazeći turski premijer izjavio na otvaranju obnovljene džamije. Ivanić je potvrdio da će Dodikov zahtev biti razmatran na nekoj od narednih sednica Predsedništva BiH.

- Potpuno delim mišljenje da je to bilo neprimereno obraćanje. Sasvim je jasno da protestne note ne upućuje član Predsedništva BiH, već da to radi Predsedništvo BiH - kazao je Ivanić za RTRS.

Za Dodika je posebno sporno to što Davutogluove poruke dolaze u isto vreme kada i informacije o turskoj podršci organizovanju protestnog skupa Saveza za promene u Banjaluci.

- Davutogluove reči su bile osvajačke i promocija ekspanzivnog neoosmanizma - rekao je Dodik.

Davutoglu je rekao da mu je Alija Izetbegović "ostavio BiH u amanet", te da su "Turci bili ovde, da su tu sada i da će biti zauvek". Na ceremoniji nije pozdravio niti pomenuo prisutne zvaničnike RS.

Bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović kazao je da govor Davutoglua nije bio neootomanski.

- Ja ne bih davao komentar na ove navode da je govor gospodina Ahmeta Davutoglua u Banjaluci bio neootomanski, jer Davutoglu zna sam sebe odbraniti. Nisam prepoznao ništa što bi se moglo nazvati neootomanskim, naprotiv, to su bile poruke pomirenja - kazao je Izetbegović.

Drugačiji je stav ministra spoljnih poslova BiH Igora Crnatka, koji smatra da je govor Ahmeta Davutoglua na ceremoniji otvaranja Ferhat-pašine džamije u Banjaluci bio neprimeren u onom momentu i vremenu.

- Govor je bio neprikladan i uvredljiv. Tu nema dileme. I Srbi i Hrvati i Bošnjaci neka razvijaju odnose sa Turskom i turskim narodom, ali se mora reći da se način na koji bi Turska želela da bude ovde prisutna neće nikada desiti. To je nešto što treba vrlo jasno reći - kazao je on.

IZETBEGOVIĆ: NE STOJIM IZA PROTESTA

Predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović demantovao je navode predsednika RS da on stoji iza najavljenih protesta opozicije u Banjaluci koji su zakazani za 14. maj.

- Naravno da ni na koji način ne stojim iza toga. Štaviše, ne volim da se takve stvari događaju, ne volim da se politika izmešta na ulice, jer u našim prilikama to može stvari odvesti gde ne treba. Voleo bih da odlože taj skup, da mene pitaju to bi i uradili - naglasio je Izetbegović.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )