FOTO: null

Predsedništvo BiH na današnjoj sednici doneće odluku O prilagođavanju SSP. Ako Srpska kaže "ne", ja ću reći "ne", poručio je u nedelju srpski političar

Stav entiteta je odlučujući kada je reč o prilagođavanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Ako Srpska kaže "ne", ja ću reći "ne". Ako kažu da nema problema, ja ću podržati adaptaciju SSP.

Ovo je izjavio član Predsedništva BiH iz RS Mladen Ivanić uoči današnje sednice kolektivnog šefa države na kojoj se očekuje odluka o prilagođavanju SSP između BiH i EU, a koje se tiče ukidanja carina na uvoz hrane iz zemalja EU u BiH.

Vlada RS je istakla da je ovaj predlog neprihvatljiv za Srpsku, jer će uništiti domaću poljoprivredu. Procene su da će RS time biti oštećena za oko 150 miliona maraka godišnje.

- Kada je reč o adaptaciji SSP, ja ću poštovati stav Srpske. Ovaj sporazum se odnosi na evropski put, a to je u nadležnosti i entiteta - istakao je Ivanić.

Potpuno ukidanje carina na 253 prehrambena proizvoda, kažu u Vladi RS, bilo bi pogubno za agrar RS.

Premijerka Srpske Željka Cvijanović navela je da se sada došlo do potpune liberalizacije koja nije predviđena SSP:

- Sporazum je predviđao da jedna grupa proizvoda, koja se tretirala kao osetljiva, ostane pod carinskom zaštitom sve do našeg ulaska u EU, a to može biti narednih 20 godina. Sada u novom režimu koji se traži od nas nema nikakve carinske zaštite, nego je potpuna liberalizacija. Čak i neki proizvodi koji uopšte nisu bili tretirani kroz SSP sada su stavljeni u ovaj režim. To je nešto što teško može podneti naša poljoprivreda.

Predsednik RS Milorad Dodik održao je juče sastanak sa predstavnicima NS RS, Vlade RS, srpskim predstavnicima u institucijama BiH, članovima Privredne komore RS, Spoljnotrgovinske komore BiH, te predstavnicima poljoprivrednih udruženja iz Srpske i "Mlijekoprodukta" o prilagođavanju SSP. Dodik tvrdi da RS mora da sačuva svoj agrar.

POLITIČKA IGRA

Cvijanovićeva je rekla da joj izjava Ivanića, u najmanju ruku, zvuči čudno:

- Da je zaista želeo da poštuje stav Vlade, onda Predsedništvo BiH, u okviru kojeg je i on odlučivao, ne bi u oktobru 2015. naložilo Savetu ministara da promeni pregovaračku poziciju i kroz takvu izmenu omogući fazno prilagođavanje SSP, u skladu sa zahtevima Hrvatske i EU, a sasvim suprotno onom što je bila pozicija RS.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )