FOTO: null

Švedski fudbaleri plasirali su se na SP 2018 nakon što su u uzvratu evropskih dodatnih kvalifikacija u Milanu protiv Italije odigrali 0-0 te potvrdili pobjedu (1-0) od prije tri dana iz Švedske.

Četverostruki svjetski prvaci Italijani tako neće vidjeti SP nakon čak 58 godina. Na San Siru je granitna švedska odbrana izdržala sve napade Italijana, koji i nisu stvorili previše prilika u uzvratu. 

Italijani su od prvog trenutka krenuli u juriš prema švedskom golu, no tek je u 27. minuti stigla do prve opasnije situacije kada je udarac Candreve prohujao iznad prečke. Puno su bliže domaćini bili pogotku u 40. minuti kada je Immobileov udarac prošao Olsena, ali je s gol-linije izbio štoper Granqvist.Florenzi je u 52. minuti izveo efektan volej, ali nije pogodio okvir gola, kao i Immobile u 62., da bi u 67. minuti Florenzi pogodio prečku. Švedski bunker na čelu sa golmanom Robinom Olsenom odolijevao je svim naletima Italijana. Tri minute prije kraja Olsen brani volej El Sharawya, potom Parolo glavom s pet metara šalje loptu pokraj desne stative.  Na kraju je pred švedski gol došao i golman Buffon, no ni to nije pomoglo "azzurima". 

Četverostruki svjetski prvaci Italijani dosad su u istoriji svjetskih prvenstava propustili samo prvo 1930. kada nisu ni otišli u Urugvaj te ono 1958. u Švedskoj, kada se nisu kvalifikovali, dok je švedska reprezentacija propustila zadnja dva mundijala. 

Švedska fudbalska reprezentacija prolaskom kroz dodatne kvalifikacije postala je 29. selekcija koja je izborila nastup na Svjetskom prvenstvu koje će se održati u Rusiji od 14. juna do 15. jula.

Ranije je to od evropskih reprezentacija uspjelo Hrvatskoj, Švajcarskoj, Njemačkoj, Engleskoj, Belgiji, Španiji, Poljskoj, Islandu, Srbiji, Francuskoj i Portugalu, te naravno, domaćinu Rusiji. Afriku će predstavljati Senegal, Nigerija, Egipat, Maroko i Tunis, Južnu Ameriku Brazil, Urugvaj, Argentina i Kolumbija, Aziju Iran, Japan, Južna Koreja i Saudijska Arabija, a Sjevernu i Srednju Ameriku Meksiko, Kostarika i Panama. 

Preostala četiri putnika saznaćemo nakon što se odigraju preostala tri uzvratna susreta dodatnih kvalifikacija. U utorak Irska i Danska (prva utakmica 0-0), u srijedu Australija i Honduras (prva utakmica 0-0), a u četvrtak Peru i Novi Zeland (prva utakmica 0-0).

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )