FOTO: InfoBijeljina

Graničnoj policiji BiH, za obavljanje redovnih poslova bez složenog stanja na granici, nedostaje 375 policijskih službenika, ali će taj nedostatak uskoro biti ublažen.

„U toku su osnovne sigurnosne provjere nominiranih kandidata koji su prošli sve ostale dijelove  konkursne procedure za odabir X klase kadeta Granične policije BiH. U pitanju je 100 službenika u činu policajac. Odabrani kadeti će uskoro početi školovanje u Agenciji za školovanje i stručno usavršavanje kadrova u Mostaru“, rekla je za portal InfoBijeljina Sanela Dujković, portparol Granične policije BiH.

Dodala je da će kadeti nakon završene obuke biti raspoređeni u organizacione jedinice Granične policije BiH, u skladu s prioritetnim operativnim potrebama i upražnjenim radnim mjestima.  

Granična policija je napravila i procjene o tome koliko je ljudi potrebno za odgovarajući odgovor na istočnom dijelu granice kako bi se pokrile sve moguće tačke prelaska u dužini oko 600 kilometara. Riječ je o nedostatku više od 1.000 policajaca. 

„Trenutno je u nadzoru granice BiH iz drugih agencija angažirano: 15 službenika Državne agencije za istrage i zaštitu, 28 Direkcije za koordinaciju policijskih tijela i 104 Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske. Dio službenika u podršci iz drugih policijskih organa u koordinaciji sa službenicima GPBiH sprečavaju ilegalne ulaske migranata iz pravca Srbije u graničnom pojasu na području u nadležnosti Jedinice granične policije Bijeljina“, pojasnila je Dujkovićeva. 

Kako je dodala, Granična policija BiH obavlja i granične provjere na 83 međunarodna i pogranična prelaza, zbog čega je 85 odsto službenika angažovano na poslovima graničnih provjera na prelazima, dok je ostatak angažovan u nadzoru graničnog pojasa. 

„Dolaskom ljeta i turističke sezone svi službenici na prijelazima ulažu maksimalne napore kako bi omogućili neometan protok putnika preko prijelaza, ali nerijetko nismo u mogućnosti oformiti više ulaznih i izlaznih traka jer nemamo dovoljno ljudi“, rekla je Dujkovićeva. 
 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )