FOTO: null

Posle dve decenije pokušaja stvaranja države, BiH je i dalje nestabilna zemlja sa neizvesnom budućnošću.

Razloge za to analitičari vide u činjenici da BiH nije ni nastala voljom tri konstitutivna naroda, već dogovorom velikih igrača koji su oni samo prihvatili.

- Nenormalan je sam nastanak BiH, jer se to nije desilo na osnovu prava na samoopredeljenje, budući da je jedan od tri naroda bio protiv odvajanja od Jugoslavije. BiH do danas nije nezavisna država u punom kapacitetu. Ona nema svoj apsolutni suverenitet, već je pod kolonijalnom upravom. Primera radi, u Ustavnom sudu tri presudna glasa donose stranci i oni uslovno rečeno odlučuju u ime građana BiH, što je apsurd za jednu državu – kaže analitičar iz Beograda Cvijetin Milivojević.

Drugi problem BiH je, kaže, što njeni narodi nemaju pozitivan patriotizam prema državi u kojoj žive, a kao primer navodi banalne sportske događaje, u kojima Srbi iz BiH navijaju za Srbiju, a nikada za BiH, Hrvati za Hrvatsku, a samo Bošnjaci za BiH i Tursku.

-Ni zastava BiH nije odraz volje tri naroda, nego nekoga izvan BiH. U njoj narodi ne prepoznaju sebe, svoju nacionalnu i neku drugu posebnost. Slično je i sa himnom, koja nema teksta, jer se, opet tri naroda ne mogu usaglasiti oko teksta – dodaje Milivojević.

On smatra da ovakva BiH može opstati samo uz poštovanje izvornog Dejtonskog sporazuma. Ukoliko, kaže, jedan od tri naroda bude „bežao“ od onoga što je izvorni Dejton, onda su šanse za opstanak BiH kao državne zajednice - male.

Politički analitičar iz Mostara Berislav Jurić ocenjuje da BiH, i pored brojnih pokušaja, već skoro četvrt veka ne uspeva da stane na zdrave noge. Smatra da je ključni problem to što je rat u BiH „završen na papiru, a onda nastavljen raznim dokumentima”.

- Problem u BiH svakako je hrvatsko pitanje. Problem su odnosi između Bošnjaka i Srba, te Bošnjaka i Hrvata u Federaciji, gde Bošnjaci, kao najbrojniji narod i jedan od ključnih faktora u zemlji, ne žele da shvate da je sve u njihovim rukama. Ne shvataju da se nezadovoljstvo u BiH može rešiti samo ako prestanu nametati definiciju šta je to ljubav prema BiH i koji je način na koji BiH može da funkcioniše – kaže Jurić za „EuroBlic“.

Uz konstataciju da je BiH „od početka na krivo nasađena“, Jurić primećuje da RS ne dozvoljava da se to menja na njenu štetu, Bošnjaci žele sve da menjaju u svoju korist, dok Hrvati ispadaju najslabija karika. - Tapkaćemo u mestu dok sve tri strane u BiH ne krenu popuštati, dok ne prestanu da rade drugima ono što ne žele da se radi njima. Ako tražite ravnopravnost tamo gde ste u manjini, onda tu ravnopravnost morate dati onima koji su u manjini na vašem području – zaključuje Jurić.

Politički analitičar iz Sarajeva Adnan Huskić smatra da su najveća prepreka za BiH kao normalne države, njeni politički lideri, koji praktično poseduju institucije i diktiraju sve procese u njoj.

-Poražavajuće je da su svi dogovori na nivou političkih elita, koje već deset godina, recimo raspravljaju o ustavnim reformama, a ništa ne dogovaraju. Ovakvim sistemom vladavine podrivaju same osnove demokratije, a onda i svih institucija sistema. Tragično je da za dve decenije nije urađena nijedna strategija za razvoj same države, što dovoljno govori – ističe Huskić.

Deset ključnih razloga zašto BiH nije normalna država

Međunarodni protektorat i dalje na snazi

Tri različite vizije BiH

Selektivan rad pravosuđa po pitanju ratnih zločina i procesuiranja kriminala i korupcije

Bez istinske saglasnosti naroda oko simbola države

Izražena nacionalistička retorika i pretnje ratom

Konstantna borba oko nadležnosti države i entiteta

Prelamanje interesa velikih sila preko leđa BiH

Država bez verodostojnih rezultata popisa

Preglomazna administracija – 14 vlada, oko 200 ministara, više stotina poslanika

Nezaposlenost, siromaštvo i korupcija

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )