FOTO: null

Voće i povrće u Bijeljini se tradicionalno kupuje na pijaci. Ljudi, jednostavno, imaju naviku da ujutro porane na gradsku pijacu, koja je sinonim za svježe, domaće, zdravo povrće i voće.

Cijela bijeljinska pijaca, tj.proizvodi koji su izloženi na štandovima, odišu zdravljem, prirodom, ljudskom rukom zasijanim, obrađenim i ubranim plodom...

Paprike, paradajiz, krastavac, karfiol, tikvice, grašak, boranija, kupus, šargarepa, mandarine, jabuke, te brojno sezonsko voće i povrće...

Ali i uvezeno... Pijaca miriše i na banane, kivi, avokado...

Međutim, u posljednje vrijeme na pijaci se uglavnom viđaju stariji ljudi kako u malim količinama kupuju namirnice.

A u gradu se otvaraju maloprodaje voća i povrća. Međutim, i marketi sve više obiluju raznoraznom ponudom svježih zeleniša.

Pitamo se, između ostalog, šta se promjenilo, i zašto se na pijacu ne ide kao prije?

Da li je građanima lakše da svrate do marketa ili u komšiluk nego da idu do pijace? Kakva je razlika između pijace i radnji, gdje naši sugrađani češće kupuju i šta je za njih ekonomičnije, istraživala je ekipa portala InfoBijeljina.

„Svako jutro idem na pijacu, kupim ono što mi je potrebno za ručak toga dana, ne kupujem veće količine da ne bi propadalo“, ističe naša sugrađanka Milena dodajući da joj je navika još iz mladosti da po svježe namirnice ide na gradsku pijacu.

Istovremeno, Bijeljinka Dušica kaže da ne obraća pažnju gdje šta kupuje, nego da vodi računa o cijeni.

„Kvalitet je poprilično isti, međutim, u radnjama, velikim marketima, često voće i povrće zna biti na sniženju. Nemam velika primanja, pa me akcije privuku“,

Prodavačica sa gradske tržnice ističe da je prodaja poprilično opala u posljednje vrijeme, ali stare mušterije su vjerne pijaci.

„Prodaja se uveliko smanjila. Nije to samo zbog marketa, nego narod nema para, kupuje na komad, jedna mrkva, jedan luk. Ali isto tako, onaj ko je navikao da pojede svježe i zdravo ne pravi kompromis“, kaže trgovac.

S druge strane, u markete dolaze mlađe domaćice koje nemaju naviku da posjećuju pijacu, ali i voće i povrće kupuju „usput“.

„Kupila sam vrećicu krompira i luka, djeluje svježe i kvalitetno. A inače, došla sam po druge namirnice, ali sam kupila i to jer je i cijena primamljiva“, rekla je jedna od kupaca u marketu.

Ono što je poznato i kod prodavaca i kod kupaca jeste da je prednost  kupovine na pijaci bliskost s prodavcem.

„Uglavnom kupujem kod istog prodavca, znam mu ime. Još jedna prednost je i cjenkanje“, ističu kupci.

Istini za pravo, nerijetko će i sam prodavac ponuditi popust ako kupite više proizvoda na istoj tezgi ili će častiti kojim komadom više preko težine koju naplati.

Ali prednost marketa jeste što su bliži kupcima, a i veći prostor za izlaganje proizvoda nego na pijaci.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )