FOTO: null

Često ste se pitali imate li pravo na nadoknadu za duševni i fizički bol usljed povrede na trotoaru, u tržnom centru ili gradskom prevozu. Ekipa portala InfoBijeljina je istraživala.

Ako se povrijedite na ulici, u tržnom centru, ukoliko upadnete u šaht ili udarite glavom u poštansko sanduče, imate pravo na odštetu, samo onda ako je ta javna površina osigurana.

“Na obeštećenje se može računati i zbog ugruvanosti u gradskom prevozu usljed naglog kočenja vozila, ujeda psa lutalice, uganuća zbog ulegnuća na trotoaru, a koliko ćete para dobiti, zavisi od stepena povrede”, ističe bijeljinski advokat Zoran Perić za portal InfoBijeljina i napominje:

“Visina naknade može biti od stotinu do nekoliko desetina hiljada maraka”.

Građani su zaštićeni odredbama Zakona o obligacionim odnosima, te posebnim odredbama Zakona o komunalnim djelatnostima itd.

Ono što je zanimljivo, u Republici Srpskoj nema jasno definisane visine naknade za određen stepen povrede.

Iz sarajevske Agencije za procjenu i podmirenje potraživanja od osiguranja “Euro veza” ističu da se u Srpskoj naplata kreće od 250 do 350 KM za 1% invalidnosti.

“U Srpskoj nema jedinstvenog kriterijuma, sve se svodi na procjenu, za razliku od FBiH gdje su jasno definisani orjentacioni kriterijumi iznosa za utvrđivanje visine pravične novčane naknade nematerijalne štete. Prema tom kriterijumu, na primjer fizički bolovi se naplaćuju po danima, slabi 10, srednji 40 i jaki 70 KM. Naknada štete za pretrpljeni strah je od šest do osam hiljada”, navode u Agenciji.

Tu je i šteta za duševnu bol.

“Sve u svemu, ne postoji jedinstven kriterijum na nivou BiH po kojem bi se šteta naplaćivala, što predstavlja veliki problem”, podvlače u Agenciji.

Šta da radite kada se povrijedite na javnoj površini:

- Zovite Hitnu pomoć

- Tražite od ljekara da precizno navede kako su povrede nastale i koje su tačno

- Fotografisati mjesto ili uzrok povrede

- Pozvati policiju

- Uzeti kontakte svjedoka

- Dokazni materijal u što kraćem roku dostaviti sudu ili posredniku.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )