FOTO: InfoBijeljina

Istraživači, predvođeni američkim Centrom za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), uporedili su dvije vakcine u studiji sprovedenoj na 5000 zdravstvenih radnika u 25 država.

Utvrdili su da je vakcina moderna 96 odsto djelotvorno u sprečavanju simptomatskih slučajeva kovida-19, dok je fajzer djelotvorna 89 odsto.
 
Iako obje vakcine još uvek pružaju visoku zaštitu od pandemije, jedno može biti delotvornije od druge. Zdravstveni stručnjaci raspravljaju o tome zašto postoji razlika, uključujući da je doza moderne veća i da više vremena između dvije doze vakcine omogućuje više vremena za stvaranje imunoloških ćelija i antitijela.
 
Budući da je američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) odobrila vakcine 2020., stručnjaci su imali mišljenje da su Amerikanci primili ono što su mogli jer su svi jednako djelotvorni protiv virusa. Obje vakcine, zbog nove tehnologije prenošenja RNA (messenger RNA), pokazala su se 95 odsto djelotvornijima u sprečavanju bolesti tokom kliničkog ispitivanja prošle godine.
 
U ovom trenutku 221,9 miliona ljudi primilo je barem jednu dozu fajzera, a 150,2 miliona je dobilo barem jednu dozu moderne, pokazuju podaci CDC-a.
 
Međutim, nekoliko studija objavljenih u posljednjih mjesec dana pokazalo je da jedna vakcina može da štiti više od drugog, uprkos visokoj efektivnosti obje vakcine.
 
Kanadsko istraživanje iz avgusta koje je analiziralo stanovnike domova za dugotrajnu njegu u Ontariju otkrilo je da su pripadnici starije dobne populacije četiri nedjelje nakon druge doze fajzera imali 3,89 puta manje neutralizirajućih antitijela od onih koji su primili modernu.
 
Nadalje, belgijska studija, takođe objavljena prošlog mjeseca, koja je ispitala 1600 radnika u jednoj velikoj belgijskoj bolnici, otkrila je da su primaoci injekcija moderne imali nivoe antitijela 2,65 puta veće od onih kojima je davana injekcija fajzera.
 
U spomenutoj studiji, istraživači su pregledali više od 5000 zdravstvenih radnika u 25 država između 28. decembra 2020. i 19. maja 2021. godine. Od osoblja, ukupno 1482 ih je pozitivno testirano na kovid-19 s najmanje jednim simptomom, dok je preostalih 3449 negativno.
 
Nakon jedne doze, vakcina fajzer bilo je 77,6 odsto djelotvorno protiv simptomatske infekcije, dok je moderna bila 88,8 odsto djelotvorna.
 
Nakon obje doze, injekcija fajzera bila je 88,9 odsto djelotvornija, dok je djelotvornost moderne iznosila 96,3 odsto, prenosi B92.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )