FOTO: null

Milana Grujić, koja je pod istragom zbog malverzacija sa obračunom plata, sama sebi je isplaćivala i do pet puta uvećana primanja

Službenica Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milana Grujić, koja je pod istragom zbog malverzacija sa obračunom plata, sama sebi je isplaćivala i do pet puta uvećana primanja i, kako se sumnja, oštetila budžet RS za oko 110.000 maraka.

To su, kako saznaju “Novosti”, pokazali prvi rezultati istrage koju, po nalogu Okružnog javnog tužilaštva u Banjaluci, protiv Grujićeve sprovodi PU Banjaluka. U policiji saznajemo da je istraga ušla u završnu fazu i da je od Ministarstva finansija RS zatražena dokumentacija kako bi predmet bio kompletiran.

- Istraga će uskoro biti okončana i čim kompletiramo potrebnu dokumentaciju tužilaštvu će biti dostavljen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu. Sumnja da je ta službenica oštetila budžet za oko 110.000 KM, tako što je duži vremenski period sama sebi određivala platu i do čak 3.500 maraka, iako je njena plata iznosila oko 700 maraka - kaže izvor blizak istrazi.

Grujićeva je radila kao službenica za obračun ličnih primanja i naknada u Odeljenju za finansijsko-računovodstvene poslove u resornom ministarstvu. Ona je, kako pojašnjava izvor iz istrage, sačinjavala platne liste koje su u pismenoj formi išle na potpis i odobravanje njenom nadređenom. Sumnja se da je, nakon što bi dobila odobrenje, osumnjičena u elektronskoj formi platnih lista prepravljala iznos svoje plate i tako sama sebi isplaćivala uvećanu platu.

- Utvrđeno je da je sama sebi isplatila 66.000 KM više neto plate ili 110.000 KM bruto plate, za koliko je oštećen budžet RS - kaže dobro upućeni izvor.

Kao što su “Novosti” ranije pisale, istraga protiv Milane Grujić otvorena je nakon što su nadležni u Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite uočili nepravilnosti u isplatama i o tome obavijestili OJT u Banjaluci.

Rukovodilac odnosa s javnošću OJT Banjaluka Maja Đaković Vidović kaže da je Tužilaštvo 8. oktobra ove godine od resornog ministarstva primilo prijavu protiv osumnjičene.

- Krivična prijava je dostavljena zbog postojanja osnovane sumnje da je službenica M. G. počinila krivično djelo pronevjere, i krivično djelo prevare u službi. Predmet se nalazi u radu i tužilac je stavio zahtjev PU Banjaluka za provjere navoda iz te prijave - rekla je Đaković Vidovićeva.

NAakon što su otkrivene malverzacije sa isplatom plata, osumnjičena službenica je udaljena s posla i protiv nje je pokrenut disciplinski postupak, što je “Novostima” potvrdio i resorni ministar Milenko Savanović.

- Vidjećemo da li je tu zakazao sistem ili je u pitanju nešto drugo. Čim su uočene nepravilnosti službenica je suspendovana i udaljena s radnog mjesta - rekao je Savanović.
 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )