FOTO: novosti.rs

Nastavljena istraga oko nedavnog ubistva dva policajca u Sarajevu. Uhapšeni Slaven Dakić (30), Rade Bartula (51) i Zoran Jovičić (54)

U zajedničkoj akciji nekoliko policijskih agencija u Rogatici uhapšeni su Slaven Dakić (30), iz Istočne Ilidže, Rade Bartula (51) sa Sokoca, i Zoran Jovičić (54), iz Rogatice, potvrđeno je za "Novosti" iz policijskih izvora.

Prema nezvaničnim informacijama, pomenuta trojka je uhapšena jer je vozila džip "rendž rover" za koji policija ima informacije da je bio na mjestu ubistva policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića. Policajci su ubijeni u sarajevskom naselju Alipašino polje 26. oktobra 2018, kada su na njih pucali osumnjičeni kradljivci automobila.

- Sumnja se da su se ovim vozilom odvezli napadači na policajce - kaže izvor iz policije.

Kako tvrde izvori bliski istrazi, akcija hapšenja pomenute trojke počela je kada je PU Istočno Sarajevo dobilo informaciju da se na području Sokoca kreće automobil "rendž rover" i da postoji sumnja da je riječ o ukradenom vozilu.

- Policija je pokušala da ga zaustavi, ali Dakić, koji je upravljao vozilom, nije stao. Zatim je u mjestu Gluhovina postavljena blokada puta i vozilo je zaustavljeno. Posle obavljenog uviđaja sve tri osobe, kao i automobil, predate su u nadležnost SIPA - ističu u PU Istočno Sarajevo.

Daljim uviđajem je utvrđeno da je "rendž rover" ukraden 12. septembra na području Kantona Sarajevo.

- Pregledom blokiranog područja, u rejonu sela Barnik, kod Sokoca, pronađena su još dva vozila, kao i veća količina auto-dijelova, za koje postoji sumnja da potiču iz krađa na području Kantona Sarajevo - izjavila je portparol PU Istočno Sarajevo Vesna Stokanović.

Policajac Šehović je ubijen na licu mjesta, a Vujinović je podlegao teškim povredama glave u Kliničkom centru u Sarajevu. Oni su ubijeni hicima iz automatskih pušaka kada su došli po dojavi o pokušaju krađe "golfa 6" hrvatskih tablica.

Čim su stigli na lice mjesta, lopovi su prema njihovom vozilu otvorili vatru. Ubice su bile maskirane fantomkama i pobjegli su u "golfu 6" i "rendž roveru"

Belma Balijagić-Džuho, advokatica uhapšenog Slavena Dakića, izjavila je da mu se na teret stavlja teška krađa. Prema njenim riječima, Dakić nema veze s uhapšenim Srećkom Trifkovićem, niti se njegovo hapšenje može dovesti u vezu s ubistvom sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića..

SASLUŠANO 49 OSOBA

U MUP i Tužilaštvu Kantona Sarajevo navode da je u okviru istrage do sada saslušano i ispitano 49 osoba. Radi se mahom o osobama sa kriminalnom prošlošću, koje se, prema podacima policije, mogu dovesti u vezu sa auto-mafijom. U istragu su uključene gotovo sve policijske agencije u BiH, a formiran je i operativni štab u čijem radu su MUP KS, MUP RS, FUP, SIPA i Granična policija BiH, uz asistenciju OBA BiH.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )