FOTO: null

Vijeće za opšte poslove EU danas je prihvatilo zahtjev BiH za članstvo u EU.

Nakon što je zahtjev za članstvo u Evropsku uniju predat u februaru ove godine i nakon što su ispunjeni svi uslovi evropske agende koji su neophodni za razmatranje aplikacije, Vijeće Evropske unije je danas i formalno zatražilo od Evropske komisije da podnese svoje mišljenje o zahtjevu BiH za članstvo u Evropskoj uniji. 

To znači da će Bosna i Hercegovina u narednom periodu dobiti set od nekoliko hiljada pitanja na koja treba dati odgovor. 

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić izjavio je da je danas istorijski moment za evropski put i evropsku budućnost BiH, i naglasio da je riječ o zaključku s kojim će početi pripreme za dobijanje upitnika, što je jedna od najvažnijih faza u ovom procesu". 

"Na ovoj fazi smo radili u proteklih 14 mjeseci. Ona je danas uspješno okončana i ovo je jedna od najpozitivnijih vijesti za BiH, za sve građane Bosne i Hercegovine, za evropsku budućnost BiH, a posebno za mlade ljude koji će vrlo brzo živjeti u BiH kao članici Evropske unije", rekao je predsjedavajući Savjeta ministara BiH.


Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )