FOTO: srpskainfo.com

Kristijan Šmit, koga institucije Republike Srpske ne priznaju za visokog predstavnika, zaprijetio je da će uskoro nametnuti odluku o uvođenju skenera, elektronskog brojanja glasova i identifikacije birača ako to do kraja ove sedmice ne uradi Parlament BiH.

Na Šmitove prijetnje oštro su reagovali iz SNSD, ponavljajući svoj dobro poznati stav da Nijemac, koji potvrdu mandata na čelu OHR nije dobio od Savjeta bezbjednosti UN, nema pravo da nameće bilo kakve odluke, niti su institucije Srpske dužne da poštuju bilo šta što Šmit nametne.
 
Iz opozicije u Republici Srpskoj, čiji su predstavnici prethodnih dana insistirali na izmjenama Izbornog zakona koje se odnose na integritet izbora, odnosno uvođenje tehničkih inovacija koje će, kako tvrde, spriječiti izborne krađe i mahinacije, takođe poručuju da nisu oduševljeni Šmitovim najavama, ističući da bi taj posao trebalo da urade domaći političari.
 
Tvorac nereda

Komentarišući za Srpskainfo Šmitovu prijetnju da će nametnuti odluku o uvođenju skenera i drugih novina u izborni proces ako to ne učini Parlament BiH, delegat SNSD u Domu naroda, Snježana Novaković Bursać, za Srpskainfo kaže da je Šmit “već napravio dovoljno nereda u BiH, odnosno oni koji ga prihvataju”.

– To je onemogućilo konkretan dijalog o svim otvorenim pitanjima, uključujući i izborni zakon. SNSD nikad nije sporio potrebu da se unaprijedi izborni proces, niti mi, kao najveća i najorganizovanija stranka, imamo interes da se ne otklone sve sumnje u ispravnost izbora. Oko toga smo vrlo jasni – tvrdi Novaković Bursać.
 
Međutim, ona dodaje da je stav SNSD bio i ostao da se ne pristupa parcijalnim rješenjima bez rješavanja ključnih političkih pitanja u BiH.
 
– Meni ovo najviše liči na pokušaj opravdavanja već potrošenih sredstava na raznorazne projekte koje neko hoće brzinski da pokrije nekakvim odlukama. Ne postoje bezazlene izmjene izbornog zakona. Sve su suštinskog karaktera. Bilo šta, oko čega se u tom procesu ozbiljno ne prodiskutuje, može da dovede do nesagledivih problema – upozorava Novaković Bursać.
 
Začarani krug

Predsjednik SDS, Milan Miličević, tvrdi da je ovoj zemlji definitivno potreban novi izborni zakon koji će, prema njegovim riječima, omogućiti transparentne i demokratske izbore.

– Te izmjene ne odnose se samo na tehnički dio, vezan za zaštitu integriteta izbora i svakog glasa, što podrazumijeva skenere, biometriju i tome slično, već i ostale stvari kao što su način kandidovanja političkih subjekata, sprečevanje kandidovanja fiktivnih subjekata koji služe samo za trgovinu biračkim odborima, zatim dvokružni izborni sistem, pitanje cenzusa i mnogo toga drugog – kaže Miličević za Srpskainfo.

Sve ovo, prema njegovim riječima, potrebno je usvojiti u redovnoj proceduri koja, kako ističe, jedina ima demokratski smisao.

– Nisam za nametanja, bez obzira o čemu se radi i bilo šta što bi nametao legalni ili, u ovom slučaju, nelegalni visoki predstavnik. Mislim da je to vrijeme bilo i prošlo, a SDS je od takvih nametanja i kažnjavanja imala najviše štete, pa smo a priori protiv takvih stvari. Međutim, činjenica je da se nalazimo u začaranom krugu i da je očigledno da nema dovoljno ruku u Parlamentu BiH da se izborni zakon koji onemogućava krađu izbora usvoji od strane SNSD, HDZ, SDA i ostalih koji su potencirali izbornu krađu. Da li je došlo vrijeme da se postigne takav konsenzus ne mogu da tvrdim. Volio bih da jeste i volio bih da takav zakon prođe kroz redovnu parlamentarnu proceduru – kaže Miličević.
 
Potpredsjednik PDP, Igor Crnadak, takođe smatra da je nametanje zakona nešto što bi trebalo da ostane u prošlosti te da se niko tome ne treba i ne može radovati.

– Međutim, činjenica je da SNSD, kao i njihovi partneri u vlasti, svjesno ne žele da promijene izborna pravila koja im omogućavaju da kradu na izborima, da vrše nezakonite i nedemokratske pritiske na ljude prije i za vrijeme glasanja. Ovdje se ne radi o nametanju, jer nametanja neće biti ako vladajuća koalicija odluči da promijeni zakonodavstvo i omogući fer i poštene izbore. Do nametanja ovog zakona mogu samo dovesti SNSD i njihovi partneri. Mi smo apsolutno za to da se taj posao uradi što prije, a naši poslanici su spremni da, koliko sutra, rade svoj posao i učestvuju u izglasavanju tih stvari u Parlamentu BiH – poručuje Crnadak.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )