FOTO: lolamagazin.com

Jedna mrlja je dovoljna da vaše omiljene patike više ne izgledaju savršeno, zar ne?

Čišćenje svetlih cipela je zahtijevan zadatak. U njima, naravno, možete izaći samo po suvom i sunčanom vremenu, možete koristiti neke profesionalne proizvode za čišćenje. Ali šta ako nisu dostupni? Tada vam ostaje da koristite jednu od kućnih metoda.
 
Važno! Koju god metodu da izaberete, ne zaboravite da prvo izvučete pertle, a zatim pravilno navlažite patike toplom vodom. Pokušajte prvo da očistite mali komad da vidite da li uništavate cipelu.
 
Prašak za pranje ili soda
Pomiješajte sredstvo za čišćenje sa malo tople vode dok se ne formira pasta. Uzmite staru četkicu za zube i kružnim pokretima utrljajte mješavinu u cipele, obraćajući posebnu pažnju na gumene dijelove i najprljavija mjesta. Isperite patike u toploj vodi, a zatim osušite čistim peškirom ili krpom i pogledajte da li ima mrlja. Ako je ostalo mrlja, onda ponovite postupak.

Pasta za zube
Čistimo patike kao da peremo zube. Glavna stvar je da je pasta bela, bez gela i drugih dodataka. Nakon što je nanesete na cipele, sačekajte 10 minuta, a zatim obrišite patike vlažnom krpom ili peškirom. Ponovite čišćenje ako je potrebno.
 
Mješavina sirćeta i sode bikarbone
Kašika sirćeta za hranu, ista količina vrele vode i sode. Smješu nanosimo četkicom za zube na gumeni đon i platnene dijelove cipele. Tamo gdje su mrlje postojane može se koristiti malo više mješavine. Nakon toga cipele treba oprati toplom vodom i staviti na toplo, sunčano mjesto da se osuši, piše Super žena.
 
Sok od limuna
2 kašike svježe iscijeđenog limunovog soka treba pomiješati sa dvije iste kašike vode. Zatim u ovu mješavinu natopite salvetu i nežno obrišite njome cijelu površinu. Nakon toga nije potrebno ispirati običnom vodom.
 
Krompirov skrob i mlijeko
Ova metoda je najpogodnija za kožne cipele. Miješajte skrob i mleko u razmjeri 1:1 dok se ne formira pasta i njome gusto namažite patike. Sačekajte nekoliko minuta i isperite smješu maramicom ili krpom natopljenom toplom vodom.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )