FOTO: InfoBijeljina

Ministarstvo finansija Republike Srpske isplatilo je 188,8 miliona KM na osnovu materijalne i nematerijalne štete nastale u proteklom ratu čime je znatno smanjen nivo unutrašnjeg duga.

U Ministarstvu finansija rekli su Srni da, u skladu sa Zakonom o unutrašnjem dugu, redovno izvršavaju pristigle i verifikovane obaveze na osnovu dospjelih sudskih izvršnih rješenja i vansudskih poravnanja, koje se tiču ratne materijalne i nematerijalne štete. 

Do sada su u Ministarstvu finansija evidentirane obaveze na osnovu ratne štete u iznosu od 568,5 miliona KM. 

"Vodeći računa o redoslijedu zaprimanja i ispravnošću dostavljene dokumentacije, vrši se obrada i priprema dokumentacije za izvršavanje sudskih presuda i vansudskih poravnanja u što kraćem roku. U toku procesa obrade sudskih predmeta, stranke imaju pravo izbora da se odluče za relizaciju putem plana isplate u gotovini, koji je definisan u 13-godišnjem roku od dana zaprimanja predmeta, ili da potraživanje naplate putem emisije obveznica", istakli su u Ministarstvu finansija. 

Ministarstvo finansija Srpske je do sada realizovalo 12 emisija obveznica ratne štete ukupne vrijednosti 422 miliona KM, a u toku je obrada dokumentacije za 13. emisiju. 

"Redovno se izvršavaju dospjele obaveze po ovom osnovu. Do sada je po osnovu dospjelih kupona vlasnicima obveznica isplaćeno 133,9 miliona KM", navode u Ministarstvu finansija. 

Zakonom o unutrašnjem dugu omogućeno je i izmirenje poreza i doprinosa putem obveznica, a od početka primjene ove odredbe u te svrhe su iskorištene obveznice u vrijednosti 110,1 milion KM. 

Kada je riječ o isplatama u gotovini, s ciljem očuvanja finansijske stabilnosti, sačinjen je plan otplate i do sada je na ovaj način izmiren 31 milion KM. 

U Ministarstvu finansija navode da izmiruju i obaveze na osnovu presuda i nagodbi Evropskog suda za ljudska prava, te da je po tom osnovu u gotovini isplaćeno 23,9 miliona KM. 

"Da bi građani što prije realizovali svoja potraživanja, a ujedno bila nastavljena tendencija smanjenja unutrašnjeg duga, Ministarstvo finansija će nastaviti da redovno izvršava pristigle i verifikovane obaveze po osnovu sudskih izvršnih rješenja i vansudskih poravnanja", istakli su u Ministarstvu finansija. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )