FOTO: null

Iskorištenost oraničnih površina u Semberiji je 99,4 odsto, sa nezasijanih svega 300 hektara zapuštenog zemljišta lošijeg kvaliteta, predviđeno je planom proljećne sjetve.

Iz gradskog Odjeljenja za poljoprivredu najavljuju da će najkasnije do početka proljećne sjetve poljoprivrednim proizvođačima biti pod određenim uslovima dodijeljeno u zakup i državno poljoprivredno zemljište, za šta postoji veliko interesovanje. 

Plan sjetve predviđa da će na proljeće na području Bijeljine jarim kulturama biti zasijano 30.856 hektara, što je u odnosu na prethodnu godinu više za 406 hektara ili 1,3 odsto. 

U gradskom Odjeljenju za poljoprivredu ocjenjuju da je finansijska moć zemljoradnika nešto povoljnija u odnosu na nekoliko prethodnih godina jer je prethodna proizvodna godina u Semberiji bila uspješna. 

Obim i struktura sjetve neće se bitnije mijenjati, izuzev kada je riječ o soji, budući da je planirano povećanje sjetvenih površina sa 540 hektara u prošloj na 639 hektara u ovoj godini. 

Stručnjaci ukazuju da je soja obavezan i sve dominantniji sastojak u obroku kod savremene ishrane stoke, a svega 10 do 15 odsto potreba za ovom žitaricom podmiruje se iz domaće proizvodnje, te da bi uvođenje soje kao treće kulture u plodoredu, uz pšenicu i kukuruz, bila idealna kombinacija s ciljem sprečavanja sve češće pojave bolesti i štetočina koje karakteriše sjetva u monokulturi. 

Prema gruboj procjeni, za osnovne repromaterijale i uz upotrebu sopstvene mehanizacije za obavljanje sjetve na svim predviđenim površinama u Semberiji treba obezbijediti 37 miliona KM. 

Informacija o realizaciji jesenje sjetve u 2016. godini i pripremama za proljećnu sjetvu u 2017. godini biće razmatrana 9. marta na sjednici Skupštine grada. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )