FOTO: null

BANJALUKA, Nezavisna revizorka kuća “KPMG“ upozorila je da je vrijednost direktnih kredita koje je, putem Fonda za razvoj i zapošljavanje RS, plasirala Investiciono-razvojna banka RS za čak 16,7 miliona maraka manja od iskazane knjigovodstvene vrijednosti

“KPMG” je dala mišljenje sa rezervom o finansijskim izvještajima Fonda za razvoj i zapošljavanje RS za poslovnu 2015. godinu, a pored zamjerki u vezi sa direktnim plasmanima, revizori su kao osnov za davanje mišljenja sa rezervom naveli i izloženost Fonda prema Bobar banci i Banci Srpske koje su u likvidaciji.

“Dugoročni finansijski plasmani na kraju 2015. godine uključuju i direktne plasmane neto knjigovodstvene vrijednosti 220,6 miliona KM. Postoje indikacije da je nadoknadiva vrijednost direktnih plasmana niža od knjigovodstvene vrijednosti za 16,7 miliona KM. Ukoliko takve indikacije postoje, Fond treba napraviti formalnu procjenu nadoknadive vrijednosti  direktnih plasmana koja se zasniva na realnim pretpostavkama“, navodi se u izvještaju.

Pored toga, revizori su upozorili da je Fond za razvoj na kraju 2015. godine preko dvije banke u likvidaciji imao 50,7 miliona KM plasiranih kredita za koje nije napravljena procjena naplativosti.

„Na dan bilansa Fond nije napravio procjenu nadoknadivosti ovih dugoročnih plasmana, iako postoje indikacije za umanjenje vrijednosti“, dodaje se u izvještaju.

Osim ovog fonda, mišljenje sa rezervom su dobili i Fond stanovanja i Fond za razvoj istočnog dijela.

Fond stanovanja je dobio mišljenje sa rezervom zbog procjene nadoknadivosti dugoročnih kreditnih plasmana preko dvije banke koje se nalaze u postupku likvidacije.

Ovaj fond je na kraju 2015. godine imao 8,5 miliona KM plasiranih preko Bobar banke i Banke Srpske.

Fond za razvoj istočnog dijela Republike Srpske mišljenje sa rezervom je dobio zbog izloženosti prema ovim bankama, a u vezi sa procjenom nadoknadivosti dugoročnih plasmana preko tih banaka koj iznose više od 15 miliona KM, te zbog postojanja indikacija da je došlo do umanjenja vrijednosti dugoročnih plasmana u obveznice emitenta kod kojih je prolongirana otplata dijela dospijelih i budućih obaveza po osnovu glavnice.

S druge strane, IRB, Fond za restituciju, Akcijski fond i Fond za upravljanje nekretninama i potraživanjima u vlasništvu RS dobili pozitivno revizorsko mišljenje.

IRB i njeni fondovi su u 2015. ostvarili dobit od 21,2 miliona KM.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )