FOTO: null

RIM - Najduži projekat javnih radova u Italiji, autoput kroz Kalabriju, otvara se u četvrtak, 54 godine otkako je počela gradnja.

Datum otvaranja odredio je prije 10 mjeseci bivši premijer Matteo Renzi, koji je ispunjenje roka pretvorio u pitanje nacionalnog ponosa. Međutim, mnogo je skepticizma oko toga je li infrastruktura zaista spremna. 

Agencija koja upravlja italijanskim autoputevima ANAS- autoput A3 od Salerna do Reggio Calabrije dugu 443 kilometra opisuje kao inžinjersko čudo sa 190 tunela i 480 mostova i nadvožnjaka preko planinskog područja. 

Autoput koji je trebalo da bude završen još 1972. pušten je u saobraćaj1974., ali s dionicama koje su više nalikovale državnoj cesti nego autoputu sa čestim čepovima i gužvama, posebno ljeti. 

Lokalni list Corriere della Calabria objavio je na svom portalu video snimku na kojoj se vidi kako se na nekim mjestima i dalje može saobraćati samo jednom trakom uz ograničenja brzine, sugerišući kako autoput još nije završen. 

"Nadam se da ovo neće biti još jedna vježba rezanja vrpce", rekao je advokat iz Catanzara Michele Gigliotti. 

Saobraćajni sindikati sugeriše da autoput neće biti potpuno završen do 2018. godine. 

Portparol ANAS-a tvrdi suprotno i kaže da su radovi planirani u idućim mjesecima samo redovno održavanje. 

Kalabriji bi bolja infrastruktura dobro došla. Regija na vrhu italijanske čizme najsiromašnija je u zemlji i plodno tlo za cvjetanje jedne od najjačih svjetskih mafijaških organizacija Ndranghete.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )