FOTO: InfoBijeljina.com

Projekat izgradnje aerodroma u Trebinju je od izuzetnog značaja za Republiku Srpsku, ali i za regiju, kaže za portal InfoBijeljina Đorđe Popović, ministar saobraćaja i veza u Vladi Republike Srpske.

Reporter InfoBijeljina je sa ministrom Popovićem razgovarao o brojnim aktuelnim temama iz njegovog resora, uključujući i stanje na banjalučkom aerodromu, izgradnju novih kilometara autoputeva, restrukturiranje “Željeznica Republike Srpske” i tako dalje.

INFOBIJELJINA: Uskoro se navršava šest mjeseci kako ste imenovani za ministra saobraćaja i veza u Vladi Republike Srpske. Čemu ste, rukovodeći ovim resorom, najviše pažnje posvećivali u ovih skoro pola godine?

POPOVIĆ: Rekao bih da su prethodni period mog mandata obilježile aktivnosti vođene na prevazilaženju posljedica pandemije uzrokovane virusom korona. Na samom početku krize smo stupili u kontakt sa Ministarstvom komunikacija i transporta BiH i nadležnim organima u drugim zemljama, kako bismo na što efikasniji način definisali transportne koridore sa Srbijom i Hrvatskom za teretni saobraćaj, jer se on odvijao u konvojima.  Cilj nam je bio da prevoz ne stane u tim najkritičnijim momentima. Kroz mjere Vlade Republike Srpske pomoći privredi i u svakodnevnoj komunikaciji sa prevoznicima trudimo se da im olakšamo period koji je pun izazova ne samo za njih, već privredu u cjelini.  Početak građevinske sezone je dobro krenuo i uprkos pandemiji sva gradilišta na autoputu, magistralnim i regionalnim putevima su aktivna. Izvođači radova uspijevaju održati dinamiku i to je ono što je za pohvalu. 

ДНС - Демократски народни савез

INFOBIJELJINA: Koje aktivnosti se trenutno provode na planiranom nastavku izgradnje mreže autoputeva kroz Republiku Srpsku, a posebno kada je u pitanju autoput prema Bijeljini, koji bi naš grad, preko Doboja, spojio sa Banjalukom?

POPOVIĆ: Izgradili smo 106 kilometara autoputa, a nastavljamo i dalje. U toku je  izgradnja šest kilometara na Koridoru 5C kroz Republiku Srpsku od Doboja do Vukosavlja, dok je za dionicu od Rudanke do Putnikovog brda u toku izbor najpovoljnijeg ponuđača. Vlada Republike Srpske je na posljednjoj sjednici donijela odluku o finansiranju, projektovanju i izgradnji dionice autoputa Vukosavlje – Brčko, čiji je cilj da omogući bolje povezivanje mreže autoputeva unutar Republike Srpske, ali i povezivanje sa Srbijom. Usvojena je i odluka Vlada Republike Srpske o finansiranju, projektovanju i izgradnji dionice autoputa Brčko - Bijeljina - Rača. Aktivnosti na projektu izgradnje autoputa Sarajevo – Beograd – Sarajevo kojim se predviđa izgradnja međudržavnog mosta u Rači i zajedničkog graničnog prelaza na teritoriji Srbije idu predviđenom dinamikom. Dužina autoputa kroz Republiku Srpsku, od Vukosavlja preko Brčkog i Bijeljine do granice sa Republikom Srbijom je 70 kilometara.  U proteklom periodu usvojen je Prostorni plan Grada Bijeljina, a Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Plan parcelacije za autoput za  dionicu Brčko – Bijeljina – granica Republike Srbije, a u toku je postupak eksproprijacije nepokretnosti za ovu dionicu. Plan parcelacije za autoput od Vukosavlja do Brčkog trenutno je na javnom uvidu nakon čega bi trebao biti upućen na usvajanje u Narodnu skupštinu Republike Srpske.  Što se tiče izgradnje autoputa Banjaluka – Prijedor – Novi Grad, očekujem da se u narednom periodu intenziviraju aktivnosti. Prijedlog plana parcelacije za autoput prema Prijedoru je bio na javnom uvidu, u toku je analiza pristiglih komentara i primjedbi. Očekujem da konačan dokument bude upućen u daljnju proceduru, nakon čega će biti poznata trasa. U međuvremenu koncesionar je dužan da ispuni određene prethodne uslove iz ugovora, tako da očekujem da se ovaj projekat u narednom periodu ubrza. Podsjećam, sve je ovo predviđeno Strategijom razvoja javnih puteva u Republici Srpskoj za period 2016-2025. godine, koju je usvojila Narodna skupština Republike Srpske, a kojom se predviđa dugoročni razvoj mreže javnih puteva kako bi se poboljšao međunarodni, regionalni i unutrašnji transport.

INFOBIJELJINA: Da li ste zadovoljni kvalitetom naših postojećih saobraćajnica, kada govorimo o magistralnoj i regionalnoj putnoj mreži?

POPOVIĆ: Činjenica je da su naši magistralni i regionalni putevi izgrađeni u prosjeku prije pola vijeka i da konstrukcijski ne zadovaljavaju potrebe savremenih korisnika po pitanju nosivosti, bezbjednosti i brzine putovanja. Zato smo se kroz naše strateške dokumente i planove opredijelili za izgradnju novih i rekonstrukciju i modernizaciju postojećih putnih pravaca. Da podsjetim da je u toku rehabilitacija magistralnog puta Ljubinje - Trebinje, kao i sanacija klizišta na regionalnom putu Površnice - Lopare, kao i klizišta „Kalata“ na magistralnom putu Prijedor - Kozarac, radovi na rehabilitaciji magistralnog puta Drinjača - Milići- Vlasenica, kao i dionica Doboj – Šešlije - Modriča, rekonstrukcija regionalnog puta Bjelajce - Crna Rijeka. U planu je rehabilitacija regionanog puta Bratunac – Drinjača. U toku je izgradnja kružne raskrsnice u Brodu, rehabilitacija i rekonstrukcija puteva na području opština Čajniče, Pelagićevo, Doboj, Modriča. Dakle, građevinska sezona je u punom jeku.

Đorđe Popović, ministar saobraćaja i veza Republike Srpske ...

INFOBIJELJINA: Ovih dana mnogo se govori o izgradnji aerodroma u okolini Trebinja. U čemu će se ogledati značaj tog aerodroma? 

POPOVIĆ: Tokom boravka predsjednika (Srbije Aleksandra) Vučića Banjaluci izražen je interes da Republika Srbija gradi aerodrom u Hercegovini, na jednoj od lokacija u blizini Trebinja. Članovi operativne grupe obišli su dvije lokacije, razgovarali o modelima izgradnje i finansiranja. U narednom periodu je planiran još jedan operativni sastanak nakon kojeg će biti poznato više detalja. Projekat izgradnje aerodroma u Trebinju je od izuzetnig značaja za Republiku Srpsku, ali i za regiju. Dobra regionalna povezanost uticaće na razvoj privrede i turizma u Hercegovini, tako da ćemo učini sve sa svoje strane da ovaj projekat bude realizovan.

INFOBIJELJINA: Pandemija korona virusa imala je ogroman uticaj na avionski saobraćaj. Zanima me da li je Ryanair ili neka druga avio-kompanija zainteresovana za uvođenje novih linija sa banjalučkog aedoroma po normalizaciji ovog stanja?

POPOVIĆ: Rajaner je nakon višemjesečne pauze zbog pandemije uzrokovane virusom korona ponovo uspostavio letove sa banjalučkog aerodroma za Brisel i Memingen, a od daljnjeg razvoja epidemiološke situacije zavisi uvođenje novih letova.  Sa Aerodroma u Banjaluci odvija se još i saobraćaj prema Beogradu, a od jula je krenuo čarter saobraćaj za Tursku. U međuvremenu rukovodstvo Aerodroma radi na osavremenjavanju aerodroma i u toku su radovi na proširenju pristanišne zgrade, završetku izgradnje kargo objekta, poboljšanju uslova rada i nabavci opreme za rad na aerodromu. Poznato je da je „Aerodrom Banjaluka“ bilježio odlične rezultate u 2019. godini, prevezeno je oko 150.000 putnika, ali nažalost, ograničavanje kretanja uzrokovanih pandemijom zaustavilo je ovaj trend. 

INFOBIJELJINA: Već godinama, Željeznice Republike Srpske su jedan od najvećih gubitaša među javnim preduzećima. Ima li naznaka da će se stanje u dogledno vrijeme značajnije popraviti?

POPOVIĆ: U toku je proces restrukturiranja ovog preduzeća i cilj je da ono bude samoodrživo i konkurentno. Prva faza restrukturiranja koja se odnosila na finansijsko restrukturiranje je pri kraju. U narednom periodu nas očekuje organizaciono restrukturiranje. Izabran je konsultant koji će voditi ove aktivnosti. Očekujemo i početak vlasničkog restrukturiranja pred nadležnim sudom. U narednom periodu se očekuje zakazivanje skupštine povjerilaca. Prethodna skupština je bila zakazana za 21. maj, ali je zbog situacije sa virusom korona odgođena do daljnjeg. Takođe, u toku je izbor konsultanta koji će predložiti višegodišnje ugovore sa Republikom u vezi sa održavanjem infrastrukture i subvencionisanjem putničkog saobraćaja. Sam proces restrukturiranja nadalje će pratiti i nove investicije na modernizaciji željezničke mreže kako bismo postigli svoj cilj. 

INFOBIJELJINA: Koje bismo još nove projekte mogli najaviti iz Vašeg resora, a koji će biti realizovani u narednom periodu?

POPOVIĆ: Možemo očekivati početak izgradnje regionalnog puta Nevesinje – Berkovići. Eksproprijacija je u završnoj fazi, očekuje se pribavljanje građevinske dozvole i izbor izvođača radova, nakon čega mogu početi radovi na ovom putnom pravcu. Takođe, podsjetio bih na dva veoma važna projekta predviđena za naredni period, a to su izgradnja magistralnog puta Foča-Tjentište i Foča - Hum.  Za izgradnju nove trase magistralnog puta od Foče do Tjentišta urađen je generalni projekat i odabrana najpovoljnija varijanta. Procjena vrijednosti izgradnje 11 kilometara puta sa mostom preko rijeke Drine je oko 26 miliona KM.  Za izgradnju magistralnog puta Foča - Hum  sa međudržavnim mostom preko rijeke Tare sa Crnom Gorom izradu projektne dokumentacije je finansirala Evropska komisija iz programa IPA. Vrijednost projekta je oko 78 miliona evra, a dionica kroz Republiku Srpsku je duga oko 20 kilometra. U narednom periodu očekujemo potpisivanje sporazuma između Savjeta ministara BiH i Republike Crne Gore o izgradnji međudržavnog mosta, a za šta smo već pokrenuli inicijativu prema Ministarstvu komunikacija i transporta BiH, te zatvaranje finansijske konstrukcije za izgradnju. 

Insajder | Đorđe Popović

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )