FOTO: null

Turnir prijateljstva 2015 je u utorak uveče dočekao još jednog velikog fudbalskog asa. Predrag Mijatović, nekadašnji golgeter Budućnosti, Partizana, Valensije, Real Madrida, Fiorentine i Levantea, došao je da podrži turnir i da na licu mesta vidi neke od

– Ja sam upoznat od samog starta sa idejom, Sava (Milošević) mi je to još prošle godine predočio ali nisam mogao tada da dodjem, zato sam tu sada. Sviđa mi se ideja, fantastična je za klince. Turnir prijateljstva sve govori. Jednostavno prilika za sve mlade dečake da se takmiče sa svim klubovima iz regiona. Jedan novitet i apsolutno sam siguran da će to da traje, jer je fudbal u ovom podneblju uvek bio popularan.

Mijatović je istakao da i pored brojnih obaveza stiže i da isprati domaći fudbal.

– Pratim koliko mogu, uglavnom neke važnije utakmice, Voleo bih da kažem da je to fantastična liga sa puno kvaliteta, ali kada bih tako nešto rekao išao bih protiv sebe. U svakom slučaju, talenata nikada nije falilo ali ne sviđa mi se taj ambijent na tribinama, ne sviđa mi se da čekam 7 dana pred derbi da pogledam utakmicu i prvih pola sata gledam kako se ljudi tuku na tribinama. Posle svega toga izgubim volju da gledam utakmicu. To je katastrofa. Iskoristio bih ovu priliku da apelujem na ljude koji vole fudbal i koji žele da navijaju za svoje timove apsolutno da nauče da navijaju, to je ono što moraju da urade. Slika koju stvaramo o nama, o našem fudbalu, apsolutno nije pozitivna. Ja živim u inostranstvu i slušam komentare svih onih koji znaju da je ovo podneblje uvek imalo talente, da smo imali jednu od najjačih liga u Evropi, a sada smo došli u situaciju da se pravdamo i govorimo biće bolje. A i mi sami ne verujemo u to.

U fudbalskim savezima imamo Savu Miloševića, Deju Savićevića, da li vidite sebe u nekoj ulozi u fudbalu u regionu?

– Ja sam prijatelj i Dejana Savićevića i Save Miloševića, i mi smo mnogo puta pričali i o ovoj temi, i oni znaju da sam ja apsolutno spreman u svakom trenutku da pomognem koliko mogu. Stvari moraju da se menjaju, jer je slika o nama katastrofalna a ja sam tu da pomognem koliko mogu.

Jel ima nade da se popravi ta slika?

– Ja sam optimista u životu. Mislim da stvari mogu da idu na bolje, ali da će one zaista uzlazno iste nije stvar samo u dobroj volji i optimizmu, mora se napraviti dobar projekat, i pronaći rešenja da se stvari poprave.Ne može se to popraviti za mesec ili čak godinu, ali barem da se krene od nečega i ja sam siguran da će stvari jednog dana biti drugačije nego sada.

Bili ste i veliki optimista pred našu utakmicu sa Portugalijom. Gde vidite reprezentaciju Srbije u ovom trenutku?

– Ja sam očekivao da možemo, i mi smo protiv Portugalije u jednom trenutku imali izuzetno povoljan rezultat, na kraju se desilo šta se desilo. Smatram da ovaj period treba iskoristiti da se napravi dobar ambijent, dobra selekcija, jednostavno se fokusirati na sledeće kvalifikacije. Koliki god optimisti bili ne možemo očekivati da se desi nešto pa da mi budemo ti koji ćemo otići na Evropsko prvenstvo. Daj Bože da nisam u pravu, ali mislim da iskoristimo trenutak da se utakmice odigraju na najbolji mogući način.

Crno beli su osvojili titulu kakve su njihove šanse na kvalifikacijama za Ligu šampiona?

– Mene kao partizanovca naravno raduje činjenica da je Partizan bio prvi, to je izvanredna stvar za klub posle svih promena koje su se izdešavale. Mislim da šanse u fudbalu uvek postoje, sve zavisi od ambicija Partizana, tek je kraj prvenstva, treba titulu proslaviti pa potom odrediti ciljeve i težiti ka njima. U današnjem fudbalu sve ekipe imaju svoje šanse. Partizan ima mlad solidan tim, ali zavisi od toga koliko će se dobro pripremiti i koliko će napraviti takmičarsku formu.

Za razliku od Partizana koji je osvojio titulu, Real u Španiji nije. Kakvo je Vaše mišljenje o tome?

– Real je prošle godine završio sezonu na najbolji mogući način-osvajanjem lige šampiona posle 12 godina. Međutim, ova sezona je počela neverovatno dobro, Madrid je oborio nekoliko rekorda. Čini mi se 22 pobede zaredom, i onda je od januara nastala jedna mala kriza i završilo se kako se završilo. Madrid je bez titule ove sezone, to neću reći da je katastrofa, ali je blizu toga.

Kakav je vaš odnos sa sadašnjim rukovodstvom Reala i da li vidite sebe u budućnosti ponovo u nekoj ulozi u kraljevskom klubu?

– U sasvim korektnim odnosima sam sa rukovodstvom kluba. Sa generalnim direktorom kluba radio sam u vreme kada sam obavljao funkciju sportskog direktora tako da imam super odnos sa njima. Kad god nešto treba pitanje, savet i slično razgovaramo i viđamo se često. Moje ambicije u ovom trenutku su vezane ze neke druge poslove ali i za fudbal u nekoj drugačijoj sferi međutim, lagao bih kada bih rekao da nemam želju i volju da se jednog dana ponovo vratim na neki način u Real Madrid.

Da li Vas raduje dobra igra Valensije, za koju ste takođe svojevremeno igrali?

– Apsolutno! Valensija je jedan od mojih klubova, i možda klub gde sam na neki način postao interesantan velikim klubovima. Svakako sam u Partizanu napravio najviše, u jednoj teškoj situaciji , tako da nisam imao prilike da se pokažem na Evropskoj sceni. Samim tim Valensija mi je pružila to što sam mislio da ću imati u Partizanu. U Valensiji sam napravio internacionalno ime za te tri godine, i raduje me kada Valensija dobije titulu. Ove godine igraju izuzetno dobro, i ja se nadam da će sezonu završiti direktnim plasmanom u Ligu šampiona.

Da li možemo da očekujemo Predraga Mijatovića u Srpskom fudbalu, klupskom ili reprezentativnom?

– Ja nikada ne mogu da znam šta će biti za godinu dve ili tri, moji planovi su trenutno vezani za Madrid ili Španiju. Može svašta da se desi. Povratak u jedan od naših klubova je velika odgovornosti, i kada neko uđe u tu priču mora se tome posvetiti 24 časova dnevno. Moji planovi su za sada vezani za Španiju.

Kako vam se čine kvalifikacije za Evropsko prvenstvo?

– Svi smo mi pre početka kvalifikaciji mislil da ćemo sigurno biti na Evropskom prvenstvu s obzirom da se promenila regulativa UEFA. To je ono što nije nikako dobro, ali to je svojstveno nama. Današnji fudbal je drugačija priča nego u moje vreme, danas nema laganih ekipa, neznalica, svi znaju da igraju, svi se bore. I bez obzira na kvalitet ako od starta ne uđete spremni može svašta da vam se dogodi. Mi nekako stalno krenemo kasno. Na ovim kvalifikacijama nas nema, mislim da treba da se fokusiramo na sledeće kvalifikacije.

Šta je po vama problem? Imamo na papiru fantastične igrače koji igraju važne uloge u velikim klubovima, ali opet kada dođu reprezentativne utakmice ne pokažo ono što svi očekuju od njih, a ne može se reći da očekujemo previše.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )