FOTO: null

Suzbijanje larvi komaraca na području Semberije teče zadovoljavajućom dinamikom, ali se intenzivnije mjere mogu očekivati tek rastom temperature vazduha, rekao je Srni suvlasnik bijeljinskog preduzeća "Eko-zaštita" Mirko Draganić.

"Komarci se ne razmnožavaju na niskoj temperaturi, ne izlaze iz jaja kao što je to slučaj kada je temperatura visoka", naveo je Draganić, dodavši da se mjere suzbijanja komaraca preduzimaju tokom cijelog ljeta sve do septembra, pa i u oktobru.

Draganić je naveo da u Semberiji nije zabilježeno značajno prisustvo tigrastog komarca koji je prenosilac virusa "zapadnog Nila", napomenuvši da su i kućni komarci, koji "slabije" lete, od 300 do 500 metara, takođe, prenosioci ovog virusa.

On je dodao da se na sreću nije dogodio nijedan slučaj zaraze virusom "zapadnog Nila", te podsjetio da "Eko zaštita" vrši dezinsekciju u Bijeljini već tri godine, nakon što je sa lokalnom upravom sklopila ugovor vrijedan milion KM.

"Ukoliko ih građani slučajno primijete u svom okruženju, treba da nam dostave informaciju", rekao je Draganić.

Kada je riječ o deratizaciji, Draganić kaže da ona na području grada nije obavljena dvije godine, a da je zakonom predviđena dva puta godišnje - u proljeće i u zimu.

"Tender za deratizaciju je završen i bila su prijavljena dva preduzeća - `Eko zaštita` i `Sanitacija", rekao je Draganić i dodao da je lokalna uprava odlučila da taj posao obavlja bijeljinska "Sanitacija" čija je ponuda bila jeftinija za 800 KM.

On kaže da je situacija u vezi sa ovim tenderom na izvjestan način sada u "statusu kvo", pošto "Sanitacija" lokalnoj upravi treba da dostavi i pisanim putem da može ispuniti sve tražene uslove, dodavši da će, ako to ne učini, posao dobiti "Eko-zaštita".

"Čekamo da vidimo šta će se dogoditi sa `Sanitacijom` i uslovima koje treba da dostavi lokalnoj upravi. Kolike su u mogućnosti da ispoštuju sve uslove - vidjećemo, ali ono čime sada raspolažem je da ih ovo preduzeće ne ispunjava", rekao je Draganić.

On je ukazao na najezdu glodara po kućama, ambarima, štalama, te ocijenio da će siutacija sada možda biti nešto bolja, jer oni u toplije dane odlaze u njive i hrane se mladom pšenicom, kukuruzom.

"Mi ćemo, ako bismo dobili na tenderu, deratizaciju raditi ne iz centra grada, već od obodnih mjesta do centra da bismo uništili glodare koji su napustili domaćinstva, kuće i poslovne prostore", pojasnio je Draganić i dodao da, tamo gdje su glodari, ima i zmija koje idu u potragu za hranom, za glodarima.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )