FOTO: null

Institucije BiH ne osiguravaju potpunu transparentnost u svom radu, ne podstiču aktivno učešće javnosti u procesu donošenja odluka, a nije rijetka pojava da uopšte ne ispunjavaju zakonsku obavezu da dostave podatke koji se traže od njih.

Ovo se, između ostalog, navodi u izvještaju revizije učinka, koji je uradila Kancelarija za reviziju BiH na temu "Transparentnost rada institucija BiH". Motiv za ovu reviziju bio je taj što princip transparentnosti i dobrog upravljanja predstavlja jedno od najboljih sredstava za prevenciju korupcije i raznih drugih oblika zloupotrebe ovlašćenja i javnog novca.

"Službene veb-stranice institucija BiH ni sadržajno ni vizuelno ne osiguravaju uspješnu komunikaciju sa korisnicima i negativno utiču na stvaranje povjerenja u rad institucija BiH", navodi se u izvještaju.

Jedan od motiva za ovu reviziju bilo je i to što je BiH prošle godine pristupila inicijativi Partnerstva za otvorenu vlast i obavezala se na konkretne mjere koje će povećati transparentnost rada i osnažiti učešće građana u vlasti.

Jedna od obaveza bilo je usvajanje akcionog plana u prvoj polovini ove godine, međutim do danas izrada tog plana nije ni počela, niti se zna koja institucija treba da vodi i nadzire proces izrade i implementacije akcionog plana.

Ono što je poznato jeste da je tokom prošle godine 69 institucija BiH imalo 2.887 zahtjeva za pristup informacijama u skladu sa Zakonom o slobodi pristupa informacijama BiH, dok je broj neformalnih zahtjeva iznosio više od 30.000.

Revizija je skrenula pažnju i na to da je postojeći Zakon o slobodi pristupa informacijama zastario i da nije u skladu sa međunarodnim standardima i praksama demokratskih zemalja.

"Postojeći zakonski okvir o slobodi pristupa informacijama u BiH propisuje da se do informacije može doći isključivo putem zahtjeva u pisanoj formi, dok međunarodni standardi u ovoj oblasti i prakse drugih zemalja nalažu da javni organi imaju obavezu ne samo da odgovore na pojedinačne zahtjeve, već i da određene kategorije informacija od javnog značaja objavljuju samoinicijativno", navodi se u reviziji.

Kao i revizori, i Vehid Šehić, predsjednik Foruma građana Tuzle, smatra da je BiH potreban novi moderan zakon prema kojem će svi oni koji ne rade transparentno snositi odgovornost.

"Transparentnost rada je jedini način da se vrati izgubljeno povjerenje građana u rad institucija BiH i uopšte u pravnu državu. Sigurno je da nekima odgovara ovakvo stanje i sigurno će biti otpora da se uvede sistem odgovornosti", rekao je Šehić.

U Centrima civilnih inicijativa kažu da je posljednjih nekoliko godina značajno popravljeno stanje što se tiče transparentnosti rada institucija BiH jer danas je "znatno lakše doći do nekih podataka i dostupno je gotovo sve što nije označeno nekim stepenom tajnosti".

"Ima prostora da se poboljša transparentnost. Recimo, jedan od naših prijedloga je da se podaci o platama i primanjima zaposlenih objavljuju na veb-stranici i to ne bi bio nikakav problem, a značilo bi građanima koji na kraju krajeva sve to plaćaju", rekao je Ivica Ćavar, projekt menadžer CCI-ja.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )