FOTO: null

U okviru akcije "Ekspert" konačno "pali" šverceri narkotika u Banjaluci. Pohapšeni prilikom primopredaje droge prerušenim policajcima

Mirče Kerkez (33), Srđan Velimirović (22), Nikola Gajić (22), i Žarko Belenzada (40), svi iz Banjaluke, pohapšeni su prilikom primopredaje droge kada su prikrivenim istražiocima MUP RS prodali kilogram kokaina, saznaju "Novosti".

Grupa je uhapšena u nedelju ujutro, u okviru akcije "Ekspert", na kojoj su mjesecima radili inspektori Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP RS i PU Banjaluka. Nakon što su došli do informacija o dilerima, istražioci su s njima ostvarili kontakt i kupili manju količinu kokaina. Kao "zadovoljni kupci" od osumnjičenih su tražili da im nabave mnogo veću količinu, na šta su oni i pristali.

Primopredaja droge dogovorena je u blizini jezera u Trnu kod Laktaša i osumnjičeni su uhvaćeni u policijsku zamku. Ne sumnjajući šta im se sprema, kokain je na dogovoreno mjesto donio prvoosumnjičeni Mirče Kerkez koji se dovezao automobilom "folksvagen pasat". Čim je od kupca uzeo novac, u iznosu od oko 70.000 KM, opkolili su ga i uhapsili inspektori u civilu. Uslijedilo je hapšenje njegovih saučesnika, da bi pretresima stanova, vozila i drugih objekata koje su osumnjičeni koristili bilo pronađeno još 100 grama marihuane.

Portparol MUP RS Danica Gnjatović kaže da su u okviru akcije "Ekspert" uhapšena četiri lica i izvršeni pretresi na osam lokacija na širem području Banjaluke.

- U akciji je zaplijenjeno 1.216 grama kokaina, 102 grama marihuane, precizne vage, sredstva komunikacije, te druga sredstva koja se koriste za distribuciju opojnih droga - rekla je Gnjatovićeva.

Kao vođa grupe tereti se Kerkez, za koga u policiji sumnjaju da je imao jake veze u podzemlju i van granica BiH i da je uglavnom radio "na veliko". Nije se isticao nasilnim ispadima i slično, ali je prolazio kroz policijske evidencije. Godine 2011. i 2012. privođen je u dvije policijske akcije zbog imovinskih delikata, ali mu nijedna sumnja nije dokazana. Slično je i sa ostalim osumnjičenima koji su uglavnom bili anonimusi u poslu sa trgovinom droge. Tako je Gajić 2015. godine privođen zbog razbojništva, odnosno otimanja mobilnog telefona od 10-godišnjaka.

Svi osumnjičeni - Mirče Kerkez, Srđan Velimirović, Nikola Gajić i Žarko Belenzada nakon kriminalističke obrade predati su Okružnom javnom tužilaštvu u Banjaluci, na teret im se stavlja da su počinili krivično djelo neovlašćene proizvodnje i prometa opojnih droga, za koje je zakonom zaprijećena kazna od pet do 15 godina zatvora.

- Nakon ispitivanja osumnjičenih tužilac će odlučiti o predlogu za određivanje mjere pritvora - rekla je portparol OJT Banjaluka Maja Đaković Vidović.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )