FOTO: InfoBijeljina

U ovoj godini inspektori Inspektorata Republike Srpske su po osnovu ugovora o radu kontrolisali 13.680 radnika, od čega 383 radnika (3%) nije imalo zaključen ugovor o radu i nisu bili prijavljeni na obavezne vidove osiguranja.

"U odnosu na isti izvještajni period prošle godine, kada je kontrolisano 13.270 radnika, od kojih 514 ili 4% nije imalo regulisan radno-pravni odnos sa poslodavcem, prema trenutno raspoloživim podacima za ovu godinu, broj radnika zatečenih bez ugovora o radu manji je za 1%", rekla je za portal InfoBijeljina Dušanka Makivić, portparol Inspektorata Republike Srpske.

Zakonom o radu u Republici Srpskoj propisano je da ukoliko poslodavac primi na rad radnika, a da prethodno nije zaključio ugovor o radu sa njim i nije ga prijavio na obavezne vidove osiguranja, kazna iznosi od 5.000 do 20.000 KM.

"Republička inspekcija rada je u ovoj godini po različitim osnovama poslodavcima izrekla kazne u vrijednosti od oko 1.000.000 KM, od čega se oko trećina odnosi na rad na crno", kaže Dušanka Makivić.

Pored redovnih kontrola, rad inspektora je često organizovan u popodnevnim smjenama, u radne dane, ali i dane vikenda. Angažovanje radnika na crno najčešće se konstatuje u oblastima ugostiteljstva, trgovine, eksploatacije i prerade drveta, građevinarstva, te uslužnim djelatnostima. 

Dušanka Makivić kaže da je suzbijanje neprijavljenog rada i sive ekonomije kontinuirano u fokusu djelovanja Inspektorata Republike Srpske. 

Ona dodaje da je važno ukazati i na određene zakonske izmjene koje su izvršene u okviru reformiskih mjera koje je preduzela Vlada Republike Srpske, a kako bi kontrole nadležnih organa bile što efikasnije.

"Izmjenama Zakona o inspekcijama u Republici Srpskoj ovlaštenje da kontrolišu prijavljivanje radnika dobili su svi inspektori Inspektorata Republike Srpske u svojim primarnim oblastima nadzora, kao i inspektori Poreske uprave Republike Srpske i Republičke uprave za igre na sreću, čime je značajno povećan broj inspektora i broj kontrola u ovom segmentu, dok je u prethodnim godinama te kontrole vršila samo inspekcija rada", kaže ona.  

Portparolka Inspektorata RS dodaje da je izvršena i izmjena zakonske odredbe koja je poslodavcu ostavljala mogućnost da u roku od pet dana od dana zaključenja ugovora o radu prijavi radnika na nadležne fondove osiguranja. 

"U praksi je to dovodilo do zloupotreba, gdje su poslodavci u trenutku kontrole tvrdili da je radnik počeo sa radom prije par dana i tek onda u ostavljenom roku regulisali radni status radnika. Izmjenama Zakona o poreskom postupku propisano je da prijavu za registraciju u Jedinistveni sistem obveznika doprinosa poslodavac podnosi najkasnije jedan dan prije stupanja zaposlenog na rad kod poslodavca, čime se značajno smanjuju mogućnost potencijalnih manipulacija od strane nesavjesnih poslodavaca", kaže Dušanka Makivić za portal InfoBijeljina.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )