FOTO: null

Inspektori iz Srpske ponovo kontrolišu međunarodni drumski saobraćaj. Nakon što im je visoki predstavnik oduzeo nadležnost, i prebacio je na Ministarstvo komunikacija i transporta BiH, Izmjenom zakona o inspekcijama su je vratili.

Od početka jula, osam inspektora svakodnevno krstari najatraktivnijim relacijama i sankcioniše ilegalne prevoznike. Divlji kombi prevoznici, kažu nadležni, nanose veliku štetu onima koji izmiruju obaveze, ali i državi, jer ne plaćaju porez.

“Radimo uz asistenciju policije, tu imamo punu podršku i radimo na pravcima kretanja takvih vozila, u vršnim satima. Mi imamo određena saznanja i kroz granične prelaze i kroz komunikaciju sa službenicima granične policije”, rekao je glavni republički saobraćajni inspektor Danislav Drašković.

Već sada se, kažu inspektori, osjeti razlika na terenu. To potvrđuju i vozači, koji su i sami primijetili oštrije kontrole. Iz inspektorata poručuju da su u samo mjesec dana imali pune ruke posla.

Inspektori su, tokom prošlog mjeseca, sankcionisali 12 ilegalnih prevoznika koji su saobraćali u Srbiju ili u zemlje Zapadne Evrope. Sankcija je novčana, ali i u vidu prekidanja putovanja i preusmjeravanja putnika na druge autobuske linije.

Putnici uglavnom znaju da se voze divljim prevoznicima. Privlačno im je to što ih kombi doveze na željenu adresu i što na granici kraće čekaju. Nemanja Buha, direktor “Neobasa”, kaže da godinama muku muče sa nelojalnom konkurencijom. Vozači primijete ilegalne prevoznike, ali im jednostavno ne mogu ništa.

“Mi idemo sa velikim autobusom sa pet do sedam putnika, ide tri kombija po osam putnika ispred nas. Nerijetka je situacija u prazničnim periodima da ide i po deset kombija ispred autobusa. Tačno se zna kad mi idemo i ne samo mi već i drugi prevoznici”, rekao je Buha.

Iz inspektorata poručuju da im granični policajci nisu baš najbolji saveznici. Zato su, se, kažu, dovijali na različite načine kako bi stali u kraj “divljim” prevoznicima. Najefikasnije rješenje, je, kažu, što ih tjeraju da 12 sati čekaju sudiju i plate kaznu i da na odredište stignu bez putnika.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )