FOTO: null

Inspekcija rada je u prošloj godini obavila 5.833 kontrole, odnosno u svakoj trećoj, tačnije u 1.895 slučajeva, utvrđene su razni nedostaci.

- Poslodavcima je izrečeno 1.518 upravnih mjera, kojima je naloženo otklanjanje nedostataka. Izdat je 781 prekršajni nalog u vrijednosti od 1,6 miliona maraka, dok su nadležnim sudovima podnesena 73 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka - kazali su u Inspektoratu RS.

Inspekcija rada je u 2016. kontrolisala više od 12.500 radnika, koje je zatekla na radu, a od tog broja njih 698 nije imalo zaključen ugovor o radu i nisu bili prijavljeni na obavezne vidove osiguranja.

- Angažovanje radnika na crno najčešće je prisutno u oblasti ugostiteljstva, trgovine, te uslužnim djelatnostima - kažu u Inspektoratu.

U oblasti radnih odnosa utvrđene nepravilnosti najčešće su se odnosile na obračun i rokove isplate plata i naknada plata, zaključivanje i primjenu ugovora o radu, otkaz ugovora o radu, utvrđivanje otkaznog roka i prava na otpremninu, radno vrijeme i drugo.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )