FOTO: Nezavisne

Da je hrana koju kupujemo ponekad sumnjivog kvaliteta pokazuju i podaci da su u prvom polugodištu ove godine po nalogu republičke inspekcije uništena 1.052 kilograma hrane, koja je neprikladna za ljudsku upotrebu zbog neodgovarajuće deklaracije i isteklog roka upotrebe.

Rekli su ovo u Inspektoratu RS te istakli da su to najčešće proizvodi koji po svojoj mjeri imaju kraći rok upotrebe, kao što su mliječni i mesni proizvodi, osvježavajuća pića, konditorski proizvodi i slično.

Republička i Veterinarska inspekcija i Inspekcija za hranu u RS u prvoj polovini godine su izvršile 900 kontrola u restoranima, roštiljnicama, prodavnicama, marketima, mesnicama i drugim subjektima koji posluju sa hranom, te utvrdili 340 propusta. Izrečena je 331 upravna mjera subjektima, kažu u Inspektoratu, kojima je naloženo otklanjanje nepravilnosti, dok je zbog počinjenih prekršaja izdato 115 prekršajnih naloga u vrijednosti od 100.850 KM.

Oni napominju da su inspektori najčešće konstatovali da su se nepravilnosti odnosile na to da zaposlena lica koja rukuju hranom nisu obavila redovni sanitarni pregled, nisu pohađala dodatnu edukaciju o higijeni hrane, subjekti nisu redovno vršili ispitivanja sirovina i gotovih proizvoda, te nedostatke na deklaracijama i pratećoj dokumentaciji. 

Naglasili su da nastupanjem visokih dnevnih temperatura u objektima u kojima se proizvodi i prometuje hrana postoji veći rizik od bržeg razmnožavanja bakterija. "Republičke pa tako i opštinske inspekcije u ovom periodu intenziviraju kontrole objekata brze hrane, poslastičarnica, objekata u kojima se proizvodi sladoled, restorana, roštiljnica i slično", kažu u Inspektoratu RS.

Dragovan Petrović iz Pokreta potrošača RS rekao je da u suštini imaju malo pritužbi građana na hranu, te da oni prilikom edukacije potrošača potenciraju da se pregledaju prehrambeni proizvodi i da se pregleda deklaracija.

"U ljetnom periodu hrana je posebno podložna kvarenju zbog toplote pa treba obratiti pažnju na proizvode koji se zaleđuju. Tu postoji lanac o kom se mora voditi računa - od proizvodnje, uvoza i izvoza, posebno kod uvoza jer uvozimo polovinu hrane", kaže Petrović.

On ističe da su podaci koje je inspekcija utvrdila izuzetno loši jer se radi o velikom postotku propusta kod pravljenja hrane, što može da uzrokuje i probleme širih razmjera po zdravlje.

Željko Tatić, predsjednik Udruženja radnika ugostiteljstva i turizma u RS, rekao je da je ugostiteljstvo trenutno na niskoj grani u RS, prouzrokovano raznim potpisivanjima zakonskih regulativa, a s kojima niko iz ugostiteljstva nije upoznat.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )