FOTO: null

Na svom telefonu imate uvid u trenutno stanje u plasteniku, a komande možete izvršiti iz bilo kog dijela svijeta, sa bilo kog uređaja, kaže Darko Lukić.

Mile Savić, student treće godine Fakulteta informacionih tehnologija - Univerziteta Sinergija i Darko Lukić, student Fakulteta tehničkih nauka - računarstvo i automatika u Novom Sadu, na nedavno održanom Festivalu inovacija - INOST u Banjoj Luci osvojili su prvo mjesto za svoju robotsku platformu.

Savić i Lukić, bivši učenici Tehničke škole "Mihajlo Pupin" u Bijeljini, u proteklih nekoliko godina sa kolegama iz srednje škole radili su na zanimljivim istraživačkim projektima iz oblasti mehanike, elektronike, softvera i robotike. Njihov prvi veliki projekat, pametni plastenik, nastao je uoči završetka srednje škole i od tada nisu prekidali saradnju, kaže Mile Savić.

- Projekat je uspješno realizovan i to je bio dokaz da možemo dobro da kombinujemo svoje sposobnosti - pojašnjava Savić.

Mile je odradio odličan posao sa hardverom, a Darko se, kako kaže, potrudio da softverski integriše što više mogućnosti. "Demetra21" je naziv njihovog prvog projekta.

Plastenik je samoodrživ, a to znači da uz minimalan utjecaj čovjeka može da uzgaja usjeve. Nastao je kao potreba da pomognu svojim roditeljima i da im olakšaju rad u poljoprivredi.

- Zamislite da na svom telefonu, na dlanu, imate uvid u trenutno stanje u plasteniku, temperaturu i vlažnost zemlje i zraka, količinu osvjetljenja, ali i da možete otvoriti vrata, podići krov i pokrenuti ventilaciju. Sve je to moguće iz bilo kog dijela svijeta, sa bilo kog uređaja. Čak i kada ne biste ništa mijenjali, sistem je dovoljno pametan da umjesto vas to uradi sam. Za one koji su malo bolje upoznati sa tehnologijom, to danas spada pod fenomen poznat kao Internet of Things - kaže Darko Lukić.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )