FOTO: null

Skupština grada Bijeljina jednoglasno je danas podržala inicijative za zaštitu domaćeg agrara s obzirom na ukidanje carina za uvoz poljoprivrednih proizvoda iz EU.

"Najvažnija stvar za Semberiju je kvalitetna priprema proljetne sjetve i da se pokušaju obezbijediti što bolji uslovi proizvođačima hrane nakon niza poplava i suša", rekao je novinarima šef gradskog Odjeljenja za privredu i poljoprivredu Mile Pejčić. 

Među mjerama za zaštitu domaćeg agrara je zahtjev lokalnoj i republičkoj vlasti da se podsticaji iz prošle godine isplate do kraja marta kako bi se poljoprivrednicima olakšalo obavljanje proljetne sjetve, kao i formiranje zaštitne cijene pšenice. 

Od lokalne i republičke vlasti ponovo se traži izdvajanje šest odsto budžeta za podsticaje u poljoprivredi, a skupštinskim zaključcima se ukazuje i potreba uvođenja "plavog dizela", odnosno jeftinijeg goriva za poljoprivrednike. 

Prema informaciji koju su danas usvojili gradski odbornici, proljetna sjetva u Bijeljini trebalo bi da bude obavljena na površini od 30.725 hektara, što je u odnosu na prethodnu godinu manje za četiri odsto. 

Iskorištenost oraničnih površina u Semberiji i dalje je 99 odsto, jer je u jesenjoj sjetvi zasijano šest odsto više oranica u odnosu na prethodnu godinu. 

Kukuruz je glavna poljoprivredna kultura ovog područja kojom će biti zasijano oko 80 odsto oranica, povrće na 13 odsto površina i ostatak pod industrijskim i krmnim biljem. 

Procjenjuje se da će za predstojeću proljetnu sjetvu u Semberiji biti potrebno oko 37 miliona KM. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )