FOTO: null

Sportsko-ribolovni savez Republike Srpske usvojio je na redovnoj godišnjoj skupštini izvještaje o radu u 2014. godini i planske dokumente za ovu godinu, te najavio da će Narodnoj skupštini Srpske biti upućena inicijativa sa 3.000 prikupljenih potpisa spor

"Trenutno postavljene obaveze pred sportsko-ribolovna društva su neodržive, naročito u obezbjeđenju /čuvanju/ voda, obaveznom poribljavanju i kada je riječ o troškovima koje služba Saveza ima u servisiranju usluga koje traži Ministarstavo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske", rekao je novinarima potpredsjednik Skupštine Sportsko-ribolovnog saveza Republike Srpske Vladimir Pavlović. 

On je podsjetio da je 22. mart - Svjetski dan voda, dodajući da bi u okviru toga svi trebalo da pristupe uređenju obale rijeka, što i jeste u nadležnosti svakog udruženja. 

"Trudićemo se da opstane što više društava, da taj sport proširimo, da imamo što više članova. Na sve načine ćemo pokušati da se sva udruženja izvuku iz problema i da opstanu, da se što više omladine uključi u ovaj sport, a da poroke savremenog društva na taj način ignorišu", rekao je Pavlović. 

Predsjednik Upravnog odbora Sportsko-ribolovnog saveza Republike Srpske Zdravko Ostojić zahvalio je domaćinu, Društvu sportskih ribolovaca "Klen" iz Ugljevika koje je u hotelu "Komsar enerdži" organizovalo godišnju Skupštinu. 

"Ono što je opterećivalo ribare u prošloj godini je veliki gubitak ribljeg fonda zbog majskih poplava. Uništeno je dosta toga i kod vodotoka, u ekologiji i kod ribarskih baza. Ovi problemi o kojima smo diskutovali prouzrokovali su i pad broja ribolovaca, negdje oko 800 ribara", rekao je Ostojić. 

On je istakao da su ribari ove godine mnogo bolje startovali, na vrijeme je počela distribucija dozvola i očekuje se da će se vratiti na broj članova iz 2013. godine. 

"Imamo svoj program, tražićemo da se izmijeni zakonska regulativa jer je naloženo da sva udruženja moraju da imaju profesionalna radna lica čuvare, a prema našim procjenama, svi oni koji imaju ispod 200 članova to ne mogu, i ovih dana su išli inspektori, neka udruženja su čak i kažnjavali", navodi Ostojić. 

On je dodao da ta društva neće moći da izdrže ove obaveze, te će morati da otkazuju članstvo, što je, smatra on, šteta i društvu i ribarima i Republici Srpskoj. 

Ostojić naglašava da je to problem koji se mora prevazići. "Savez ima 50 udruženja, a dvije trećine udruženja ima ispod 200 članova. Savez živi od doprinosa članarina koji je minimalan i iznosi osam KM godišnje", rekao je Ostojić. 

Duško Lukić, sekretar Društva sporstkih ribolovaca "Klen" iz Ugljevika, koji je domaćin današnje redovne godišnje skupštine Sportsko Ribolovnog Saveza Srpske, podsjetio je da je ovo društvo formirano 2007. godine. 

"Imali smo dobar početak. U posljednje vrijeme smo našli dosta sponzora koji su nam finansijski pomogli i na osnovu tih donacija zaposlili smo ribočuvara. Brojimo oko 100 članova i uspijevamo da izmirimo sve obaveze prema resornom ministarstvu i Savezu", rekao je Lukić. 

On je istakao da je "Klen" jedno od rijetkih udruženja koje ulaže većinu novca kojim raspolaže u poribljavanje ribnjaka.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )