INICIJATIVA DA MUZEJ SEMBERIJA POSTANE USTANOVA OD REPUBLIČKOG ZNAČAJA Čuvar istorije i kulturne baštine ovog kraja
INICIJATIVA DA MUZEJ SEMBERIJA POSTANE USTANOVA OD REPUBLIČKOG ZNAČAJA Čuvar istorije i kulturne baštine ovog kraja
FOTO: infobijeljina.com

Zavičajni muzej pokriva područje Semberije, Majevice, Birča. Osim Bijeljine uključuje opštine Zvornik, Vlasenicu, Miliće, Šekoviće, Ugljevik i Lopare, ali nema status ustanove od republičkog značaja.

Budući da formalno ispunjavaju sve uslove, u ovoj ustanovi očekuju da će uskoro to biti i realizovano. Direktor bijeljinskog Muzeja Momčilo Koprivica podsjeća da je ova inicijativa upućena Ministrstvu prosvjete i Vladi RS,  ali da još odgovor nisu dobili.

- Sada se finansiramo iz gradskog budžeta i to su skromna sredstva. Ukoliko bismo dobili status ustanove od republičkog značaja imali bismo više para pa bismo i više projekata mogli da realizujemo – kaže Koprivica za portal InfoBijeljina.  

Muzej „Semberije“ osnovan je 1971. godine i od tada je nosilac kulturnih dešavanja na ovim prostorima. Muzej je smješten u  jedan od najstarijih i najljepših objekata u Bijeljini, izgrađen 1876. godine kao zgrada turske administracije.  Današnja postavka  Muzeja Semberije podijeljena je u tri cjeline - arheologija, etnologija i istorijska izložba. Ova ustanova posjeduje umjetničku i prirodnjačku kolekciju a raspolaže i sa stručnom bibliotekom, fototekom i hemerotekom.

Istoričar Muzeja „Semberije“ Zoran Midanović podsjeća da ustanova ima više od 10.000 eksponata i 20.000 fotografija.  - Budući da će trasa autoputa od Rače do Bijeljine prolaziti kroz Semberiju planiramo i arheološka istraživanja na  tom potezu i već smo kontaktirali  Vladu RS i Zavod za zaštitu spomenika kulture. Arheološka istraživanja biće naš prioritet – rekao je Midanović. 

U bijeljinskom Muzeju, osim stalnih postavki, organizuju se i drugi brojni sadržaji - izložbe umjetničkih djela amaterskih i profesionalnih autora, “Noć muzeja”, projekcije etnoloških i arheoloških filmova. U ovoj ustanovi ponosni su i na autorske izložbe koje se bave kulturnom istorijom Bijeljine i Semberije.

 

Kustos Muzeja „Semberije“ Tanja Lazić podsjeća na izložbu legata Ljubice Jovičić Stančić, izložbe posvećene nekadašnjim stanovnicima Bijeljine Slovacima, Nijemcima, Jevrejima, izložbu „Bijeljinski vremeplov“ i druge koje su obuhvatile najvažnije segmente društvenog  i kulturnog života ovog područja kroz vijekove.                  
Muzej Semberija u prosjeku godišnje organizuje dvanaest tematskih, istorijskih, umjetničkih i likovnih izložbi, a samo u prošloj godini evidentirano je oko 10.000 posjetilaca. Nastaviće da baštini kulturu, tradiciju i istoriju ovog kraja, baš kao što su to činili i proteklih decenija.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Vaš komentar

Komentari ( 0 )