FOTO: null

Srbija već od naredne školske godine za učenike petog razreda uvodi informatiku kao obavezan predmet, dok u Republici Srpskoj to ostaje obavezan predmet za šesti razred i mišljenja su podijeljena treba li je ili ne uvesti ranije.

Tatjana Medarević, nastavnica informatike u Osnovnoj školi "Aleksa Šantić" Banjaluka, smatra da je bolje ne uvoditi djeci u ranijim razredima informatiku. 

"Ranije uvođenje informatike u nastavu previše bi opteretilo đake. Nisu zreli. Učenici sada imaju informatiku kao obavezni predmet od šestog razreda pa do kraja školovanja. Dovoljno je što moderna tehnologija dovodi do toga da mališani sve više sjede pred raznim ekranima, ne trebamo ih sad i mi vezati da pred računare sjednu još ranije", navodi Medarevićeva. 

Slađana Z. iz Banjaluke, majka učenika petog razreda, kaže da djeca na to gledaju samo kao na dodatni predmet koji moraju učiti.

"Nisu dovoljno zreli u ovom dobu da bi shvatili koliko je sada napredno poznavanje rada na računaru nezaobilazno na tržištu rada", ocjenjuje ova majka. 

Željko Babić, profesor informatike u banjalučkoj Gimnaziji, ističe da ne vrijedi uvoditi djeci informatiku u petom razredu ako informatičkog smjera nema u srednjim školama. 

"U Prijedoru ga nema, u Gradišci takođe, u banjalučkoj Gimnaziji inače bude samo jedno odjeljenje, a evo ove godine će biti dva. Treba da idemo ka tome da se djeca što više osposobe, da mogu početi što prije raditi. Startna plata u ovoj struci je oko 1.200 KM, a djeca bi mogla početi s radom već pred kraj školovanja, sa skraćenim radnim vremenom. Treba sjesti i pozvati stručnjake i precizirati šta se sve može uraditi, jer kod nas je sve vezano za ekonomski uticaj i koliko možemo obezbijediti kadra i sredstava", govori Babić, koji podržava što ranije uvođenje informatike u škole. 

Predrag Damjanovović, direktor Pedagoškog zavoda RS, kratko je prokomentarisao da je u Srbiji osmorazredno osnovno obrazovanje i da su njihovi učenici petih razreda uzrasta naših šestih.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )