FOTO: InfoBijeljina

AD "Komunalac" u svom sklopu ima i radnu jedinicu rasadnik, odnosno radnu jedinicu službe održavanja gradskog zelenila. Od 1999. godine, neposredno nakon rata, rasadnik je ponovo vraćen u funkciju tako da građani Bijeljine imaju dobro mjesto za nabavku ukrasnog bilja uz raznolik izbor, a i povoljne cijene.

Od 1999. godine u rasadniku ovog preduzeća, kao rukovodilac radne jedinice službe održavanja gradskog zelenila i rasadnika radi Branka Matić, diplomirani inženjer pejzažne arhitekture koja se vrlo dobro sjeća teških početaka u rasadniku.
 
"Sami počeci ponovnog rada rasadnika nisu bili nimalo jednostavni. Nakon rata tu smo zatekli veoma loše stanje gdje nijedna biljka nije postojala i sve je bilo prazno. Od 1999. pa sve do danas, sve što možete da vidite u rasadniku je iz naše proizvodnje. Jedino što naša služba nabavlja jesu drvoredne sadnice i to po nalogu stambeno-komunalnog odjeljenja. Mi se bavimo isključivo proizvodnjom sitnog rastinja kao što su sezonsko cvijeće, kamenjarke i sobno bilje koje uglavnom prodajemo za Osmi mart, a moram da naglasim da su u proizvodnji uglavnom zaposlene žene", kaže Branka za portal InfoBijeljina.

 
Kako kaže Branka, ova godina im je bila baš naklonjena kada su u pitanju vremenski uslovi i što se tiče cvijetnog efekta uspjeli su da obrade sve gradske površine. Ostao je samo Gradski park da se obradi, a nadaju se da će ovih dana i to biti završeno ukoliko ne bude više padavina.

 
"Što se tiče samog uređenja, odnosno vrste koju predvidimo za sađenje na određene površine, treba da postoji neki dogovor sa stambeno-komunalnim odjeljenjem, odnosno sa nadzornim organom koji treba da ima neki plan na osnovu kojeg ćemo mi saditi. Međutim, s obzirom da to nije tako, odluka bude donijeta uzajamnim dogovorom", kaže Matićeva.
 
Branki je drago kada vidi oduševljenje građana na posao koji su uradili. Veliku podršku i zahvalnost imaju od strane Bijeljinaca, ali kako ona kaže, uvijek ima nesavjesnih građana.
 
"Ono što mi je najviše zasmetalo jeste kada smo uredili zelenu površinu parka "Langenhagen" i posadili mlade loptaste tuje, sutradan nismo zatekli sigurno 15 komada loptastih tuja. Zatim, u Komitskoj ulici neko je odnio dvije sadnice kuglastog bagrema. Želim da ovom prilikom apelujem na građane da takve stvari ne rade", rekla je Branka.
 
Matićeva kaže da kada je u pitanju sobno bilje, onaj ko ga posjeduje, već je pripremio mjesto gdje će ta biljka prezimiti.

 
"To je jako nezahvalan period za te biljke, jer kada ih sa balkona ponovo vratite u zatvoreni prostor, to im nikako neće prijati. Neke biljke neće ni opstati i zato savjetujem da sobne biljke to i ostanu. Ako imaju i podnose sve uslove u zatvorenom prostoru zimi, onda neće biti problem da te iste uslove podnesu i ljeti. Ukoliko domaćice nemaju mnogo vremena da se posvete biljkama, a žele da ih posjeduju, onda što više treba da nabavljaju otporne biljke koje nisu osjetljive i nije im potrebna neka posebna pažnja. Umjereno zalivanje je obavezno, jer bez toga biljka neće preživjeti. Bolje je i manje zalivati nego previše", savjetuje Branka.

 
Ono što joj je mnogo žao jeste što je svjesna da građani nisu toliko upoznati sa postojanjem rasadnika u gradu.
 
"Iako mediji svakodnevno obavještavaju o postojanju rasadnika, građani nisu toliko obaviješteni. Ne možemo reći da smo nezadovoljni kada je prodaja u rasadniku u pitanju, ali moramo priznati je u sezoni prodaja mnogo veća na našem štandu u gradskoj pijaci. Želim da poručim svim građanima Bijeljine da nas posjete i da se uvjere kako imamo veliki asortiman biljaka. Takođe, da nas podrže u uređenju javnih zelenih površina i da sve negativne pojave koje primijete mogu da nam prijave. Biće nam zadovoljstvo da uvijek izađemo u susret svima kojima je potreban stručni savjet, a koji ćemo dati besplatno od sveg srca", rekla je Branka.







Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 3 )