FOTO: InfoBijeljina.com

Dok je u akademskoj 2009/2010. godini u Republici Srpskoj, po podacima Republičkog zavoda za statistiku, bilo 43.928 redovnih, deset godina kasnije taj broj je manji za oko 17,5 hiljada, pokazuju informacije resornog ministarstva.

Kako nam je potvrđeno iz Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS, u RS trenutno studira 26.371 student.

„Na javnim fakultetima u Republici Srpskoj na sva tri studijska ciklusa u akademskoj 2019/2020. godini studira ukupno 20.524 studenta, dok je na privatnim fakultetima/univerzitetima u Srpskoj na sva tri studijska ciklusa evidentirano ukupno 5.847 studenata“, rekli su za portal InfoBijeljina iz Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS.

Zanimljivo je da, uz javne, nestašica studenata još više pogađa privatne fakultete, gdje je broj studenata, za deset godina, znatno smanjen, pošto ih je 2009/2010. bilo 13.072.

Demografi smatraju da su ove brojke posljedice nekoliko faktora, uključujući bijelu kugu i iseljavanje stanovništva. Dodaju da je negativan priraštaj u RS ranijih godina prebacivao brojku od 4.500, te da Srpska svake godine izgubi stanovništvo nekoliko manjih opština.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )