FOTO: InfoBijeljina.com

Predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova će u narednom periodu pojačano kontrolisati saobraćaj, saznaje portal InfoBijeljina iz Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske, odakle su nam potvrdili da se u RS, u prvih šest mjeseci ove godine, dogodilo 4.715 saobraćajnih nezgoda, što je više nego u istom periodu 2018.

“Prema izvještaju Ministarstva unutrašnjih poslova, za prvih šest mjeseci 2019. godine dogodilo se 4.715 saobraćajnih nezgoda, od čega 1.014 sa posljedicama po lica. Poginulo je 46 lica, a teško povrijeđeno 269, dok je 1.100 lakše povrijeđenih”, rekli su za portal InfoBijeljina iz Agencije za bezbjednost saobraćaja RS.  

U prvih šest mjeseci ove godine, kako saznajemo, povećan je broj nezgoda u odnosu na isti period 2018, kada ih je zabilježeno 4.676.
 
“Posmatrajući greške učesnika u saobraćaju - uzroke saobraćajnih nezgoda, dolazi se do zaključka da su neprilagođena i nepropisna brzina (20,1 odsto ili 946 saobraćajnih nezgoda) i nedržanje potrebnog odstojanja (14,7 odsto ili 691 saobraćajnih nezgoda) najčešće greške - uzroci nastanka sabraćajnih nezgoda”, ističu iz Agencije za bezbjednost saobraćaja RS.

Ako se uzme u obzir i nepoštivanje prvenstva prolaza, vožnja unazad i strana kretanja, kako dodaju iz Agencije, može se konstatovati da ovi uzroci saobraćajnih nezgoda za period januar - juni 2019. godine čine 68,4 odsto ili 3.222 saobraćajnih nezgoda. 

“Na osnovu ovoga pokazatelja dolazi se do zaključka da je čovjek kao faktor bezbjednosti saobraćaja najviše zastupljen”, kažu iz Agencije.

Povećan broj pijanih vozača

Napominju da je za prvih šest mjeseci ove godine evidentiran veći broj vozača (za 22 ili za 5,1 odsto), koji su pod dejstvom alkohola prouzrokovali saobraćajne nezgode (ove godine 456 vozača, a 2018. godine 434 vozač). 

“Od ukupnog broja saobraćajnih nezgoda, za šest mjeseci ove godine, u 9,67 odsto slučajeva saobraćajne nezgode su prouzrokovali vozači pod dejstvom alkohola, a pet su prouzrokovali vozači koji su bili pod uticajem opojnih sredstava”, kažu za InfoBijeljina iz Agencije.
 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )