FOTO: InfoBijeljina

Podaci Spoljnotrgovinske komore BiH kažu kako je spoljnotrgovinska razmjena s Rusijom značajna, a s Ukrajinom nešto slabija, potvrđeno je portalu InfoBijeljina iz STK BiH.

U spoljnotrgovinskoj razmjeni BiH i Rusije preovladava uvoz, ali ni izvoz nije beznačajan.

"Tako je u prošloj godini iz Rusije u našu zemlju uvezeno robe u vrijednosti 277,46 miliona KM, a u ovu zemlju izvezli smo robu vrijednu 107,8 miliona KM. Najviše smo uvozili mineralna goriva i ulja vrijedna 228,42 miliona KM, zatim vazduhoplove, kosmičke letjelice i njihove dijelove vrijedne 12,84 miliona KM, drvo i proizvode od drveta za 8,8 miliona KM te plastične mase i proizvode od plastičnih masa, vozila, električne mašine i druge proizvode", rečeno je portalu InfoBijeljina iz STK BiH.

Iz naše zemlje u Rusiju je u 2021. godini otišlo najviše farmaceutskih proizvoda i to u vrijednosti 81,3 miliona KM, zatim mineralnih goriva i ulja vrijednosti skoro devet miliona KM, voća za jelo 8,8 miliona te neorganskih hemijskih proizvoda, namještaja, posteljina, madraca, obuće i drugih proizvoda.



Kada je riječ o tržištu Ukrajine, i ovdje preovladava uvoz. Tako je u prošloj godini iz Ukrajine u našu zemlju uvezeno robe vrijednosti 38 miliona KM. 

Iz ove zemlje najviše smo uvezli drveta i proizvoda od drveta, vrijednosti 9,04 miliona KM, zatim plastične mase i proizvoda od plastičnih masa vrijednosti 6,5 miliona KM, mineralnih goriva, mineralnih ulja vrijednosti 4,2 miliona, voće za jelo vrijedno 4,2 miliona, zatim bakar, proizvode iz tarife nuklearni rekatori, farmaceutski proizvodi.

"U 2021. godini iz Bosne i Hercegovine u Ukrajinu je izvezeno robe u vrijednosti od oko 9,05 miliona KM. Od toga je najviše izvezeno farmaceutskih proizvoda i to za 3,02 miliona KM, zatim proizvoda od gvožđa i čelika vrijednih 1,9 miliona, proizvoda koji spadaju u grupu nuklearnih reaktora, kotlova, mašina vrijednih 967 hiljada KM, zatim smo izvozili eterična ulja, neorganske hemijske proizvode, drvo i proizvode od drveta i druge proizvode", rečeno je portalu InfoBijeljina iz STK BiH.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )