FOTO: InfoBijeljina

124, broj u Službi hitne pomoći Doma zdravlja Bijeljina. Na liniji žena kojoj je pozlilo usljed toplotnog udara. Dispečer je pažljivo sluša. Preostaje malo vremena da se ekipa spremi, vrijeme je za intervenciju.

Inače, kada se dispečer javi, te postavi set pitanja onome ko traži pomoć, preostaje jako malo vremena da se ekipa spremi da ide na hitnu intervenciju, te se sve radi užurbano.

U Hitnoj pomoći Bijeljina kažu da, sigurno, bar jednom dnevno imaju intervenciju koja zahtijeva primjenu
zvučne i svjetlosne signalizacije.

Naši sugrađani u saobraćaju, pri nailasku saniteta koji je upalio sirene i rotacije, različito reaguju. 


„Ima onih koji reaguju onako kako ta situacija i zahtijeva, a ima i onih koji se zbune, pa naprave veći problem. Dešava se situacija da kada naiđe vozilo Hitne pomoći sa zvučnom signalizacijom, da oni uspore, a mi nemamo mogućnost da preteknemo vozilo koje nam je zaustavilo saobraćaj, oni se zbune, a umjesto da se sklone u stranu ili da ubrzaju, ukoliko ne postoji mogućnost sa ih preteknemo“, pojašnjava za portal InfoBijeljina prim. dr Srđan Mijatović, koji radi 17 godina u Hitnoj pomoći bijeljinskog Doma zdravlja.

Napominje da je Bijeljina grad koji ima veliki broj stanovnika, dok ulice, infrastrukturno, nisu pratile toliku naseljenost, pa je i pružanje hitne pomoći spriječeno zbog nedovoljne širine tih ulica.


„U nekim situacijama, naročito u centru grada na semaforima, gdje nemamo mogućnost da se vozila sklone kada naiđe sanitet, mi nekada zbog panike i ne palimo rotacije. Bijeljina u nekim dijelovima nema mogućnost da omogući vozilu Hitne pomoći brzi prolazak, a znamo da svaki sekund i svaki minut za pružnje hitne pomoći je izuzetno značajan i bitan“, ističe Mijatović.

On napominje da je bitna i pribranost svih učesnika, od momenta kada se poziv upućuje. 


„U tim situacijama naši sugrađani negativno reaguju na pitanja koja im dispečer postavlja. Izuzetno je bitno da se prođe kroz set pitanja, kako bismo mi znali šta ćemo ponijeti sa sobom na teren. Jako je bitno da imamo inicijalnu informaciju. Često znamo iz saniteta zvati broj telefona kako bismo dobili informaciju šta se dešava na licu mjesta, kako bi oni znali preduzeti do dolaska Hitne pomoći“, naglašava prim. dr Mijatović.

Prema njegovim riječima, kada su u pitanju saobraćajne nesreće, bitno je da se samo mjesto obezbijedi. 

„Dešava se nažalost, živimo u vremenu i društvu gdje je senzacionalizam jako prisutan kod svih, pa i kod naših sugrađana, gdje kod saobraćajne nesreće žele da se vidi šta se dešava. Jako je bitno da kada dođemo imamo prostor za manevar. Nekada pacijentu ne možemo da pružimo pomoć, da su nam potrebni vatrogasci za izvlačenje povrijeđenog kod vozila. Ali evo kada je riječ da su neke sitne povrede, može se pružiti prva pomoć na licu mjesta“, ističe Mijatović za portal InfoBijeljina. 


Kada je riječ o sanitetima, oni su spremni, potpuno opremljeni. To znači da imaju setove za porođaj, defibrilatore, potpunu opremljenost zavojnog sanitetskog materijala, torbe sa lijekovima i reanimaciju... Opremljeni su saniteti po najvišim svjetskim standardima.

„Zaista smo potpuno opremljeni i u svakom vozilu je oprema tu. Onog trenutka kada se poziv primi, kada dispečer označi da je to prvi stepen hitnosti, ekipa Hitne pomoći odmah izlazi na teren. Ekipu čine vozač, tehničar i dežurni ljekar. Jurimo koliko se može. Dešava se vrlo često kada se primi poziv, kada je procjena da se radi o hitnom stanju, idemo sa zvučnom i svjetlosnom signalizacijom. Ako na licu mjesta procijenimo da to više nije tako hitno stanje, vraćamo se lagano ka Hitnoj pomoći, bez ikakve signalizacije“, napominje Mijatović.



Kada je riječ o broju poziva, u bijeljinskoj Službi hitne pomoći nikada nisu radili studije i bilježenja te statistike, ali minimum je 100 poziva dnevno. 

„Nekada je tih poziva više i manje, ali ovo je neki prosjek. Mi imamo nekoliko linija za prijem poziva na broj 124, gdje se može javiti nekoliko osoba istovremeno. Jako je bitno slušati savjete šta da se uradi kada nisu hitna stanja u pitanju, šta je bitno da se primijeni, ako se neko javi zbog visokog pritiska ili slično“, kaže Mijatović. 

Jako je bitno da svi učesnici u saobraćaju, pri nailasku sanitetskog vozila, postupe odgovorno i omoguće prolaz, jer je tokom ovakvih intervencija svaki sekund važan.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 1 )