FOTO: InfoBijeljina

Za ulazak u Srbiju od danas više nije potrebno imati negativan test na korona virus niti posebnu dozvolu za domaće i strane državljane, odlučila je Vlada Srbije.

Građani Bosne i Hercegovine od jutros nesmetano prelaze našu granicu i idu u Srbiju, a odluka je stupila na snagu u ponoć, kada je Srbija i otvorila granice. 

Reporterska ekipa portala InfoBijeljina jutros je u 07.00 časova bila na graničnom prelazu Rača, gdje smo se uvjerili da se saobraćaj odvija nesmetano, prema svim procedurama i propisima nadležnih. 

Zatekli smo vozila koja su iz Srbije ulazila u našu zemlju, ali i naše građane koji su putovali u Srbiju. 

Na sjednici Vlade Srbije je odlučeno da više ne postoji ni mjera upućivanja u samoizolaciju pri dolasku u Srbiju, prenose mediji. Krizni štab je to preporučio Vladi prije dva dana, a na osnovu analize trenutne epidemiološke situacije.

Svim osobama koje ulaze na teritoriju Srbije biće uručivana zdravstvena upozorenja u kojima se navodi da ulaze na teritoriju na kojoj virus još uvijek cirkuliše, kao i načini prevencije infekcije.

Podsjećamo, Savjet ministara BiH donio je juče odluku o propisivanju dodatnih uslova za ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu, čime se uz ispunjavanje određenih uslova poslovnim ljudima omogućava ulazak, kao i porodicama umrlih radi prisustva ukopu.

– Uslov je da posjeduje pozivno pismo pravne osobe iz Bosne i Hercegovine koja ga angažuje u BiH i potvrdu o negativnom testu na virus SARS-KOB-2 ovlaštene laboratorije, ne stariju od 48 časova od trenutka ulaska – stoji u saopštenju Savjeta ministara BiH.

Odredbe o zabrani ulaska iz člana 2. ove odluke ne primjenjuju se na državljane Bosne i Hercegovine koje imaju dvojno državljanstvo te oni mogu ući u Bosnu i Hercegovinu sa ličnom kartom izdatom od strane nadležnog tijela Bosne i Hercegovine, bez obzira na način ulaska u drugu državu iz koje se vraćaju.

– Istovremeno je omogućen boravak u BiH strancima, članovima uže porodice (bračni partner, roditelji, djeca, braća i sestre) umrle osobe radi prisustva njenom ukopu, najviše 72 časa od trenutka ulaska u BiH, ne računajući eventualni period izolacije, pod uslovom da posjeduju dokaze o smrti i srodstvu sa umrlom osobom – navodi se u saopštenju Savjeta ministara BiH, prenio je juče Kliks. 


Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )