FOTO: InfoBijeljina

Na gradilištu autoputa na dionici Rača - Bijeljina trenutno je uposlen 61 radnik, a angažovano je i 12 teških građevinskih mašina i 21 kamion kiper.

Ekipa portala InfoBijeljina obišla je ove radove i naši reporteri su se uvjerili da radnici i mašine užurbano rade na izgradnji ove jako bitne dionice, koja će dodatno obogatiti mrežu autoputeva u Republici Srpskoj. 



Investitor i nosilac projekta izgradnje autoputa na dionici Rača - Bijeljina su "Autoputevi Republike Srpske", odakle kažu da su zadovoljni dosadašnjom dinamikom izrade projekta i radova, koji se izvode na samoj trasi. 



"Tokom avgusta i septembra, izvođač radova, konzorcijum, koji čine firme 'Integral inženjering' Laktaši, 'Srbijaautoput' Beograd i Institut za građevinarstvo IG Banjaluka, sproveo je sljedeće aktivnosti: geodetsko obilježavanje profila, mašinsko uklanjanje drveća i grmlja, mašinski površinski iskop podtla u sloju od 0,5 do jednog metra, pripremu podtla i izradu nasipa", rekli su za portal InfoBijeljija iz "Autoputeva Republike Srpske". 



Temelj asfaltne baze

U toku je priprema i kampa za izvođača, u kojem će biti smještena nadzorna služba i laboratorija za ispitivanje, a radi se i na postavljanju temelja asfaltne i betonske baze. 



"Na istoj lokaciji obezbijeđen je smještaj za kompletno osoblje, parking za mehanizaciju, te mašinska radionica. Na trasi budućeg autoputa u području Velike Obarske uklanja se grmlje, vrši mašinski površinski iskop u sloju od 0,5 do jednog metra, a u toku je i priprema podtla i izrada nasipa", kazali su iz "Autoputeva Republike Srpske".



Rok tri godine

Prema ugovoru sa izvođačem radova, definisan je rok za završetak radova i to tri godine od uvođenja izvođača u posao, koji podrazumijeva i izradu projektne dokumentacije.



Pripremni radovi na ovoj dionici, dugoj oko 20 kilometara, počeli su u avgustu ove godine, a zvaničan početak izgradnje obilježen je svečano 15. septembra.



Podsjetimo, u Velikoj Obarskoj, nadomak Bijeljine, na dan kada su Srbija i Republika Srpska proslavljale Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, svečano je ozvaničen početak izgradnje nove dionice autoputa na teritoriji Srpske i to one najvažnije - dionice na pravcu od Rače do Bijeljine.



Ministar saobraćaja i veza RS Nedeljko Ćorić rekao je tada da će ovaj put povezati Banjaluku sa Beogradom i to će biti završeno u roku od četiri do pet godina.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 3 )