FOTO: InfoBijeljina.com

Potrošač je obavezan platiti iznos koji je istaknut kao cijena proizvoda, a ukoliko trgovac pokuša naplatiti veći iznos, potrošačima se savjetuje da se obrate opštinskoj odnosno gradskoj ili republičkoj tržišnoj inspekciji.

Međutim, kako nam je potvrđeno iz Inspektorata Republike Srpske, u praksi nije čest slučaj da građani prijavljuju inspekciji ovu nepravilnost.

“Tržišni inspektori, kako republički tako i opštinski/gradski, u okviru redovnih kontrola u prodajnim objektima, kao jednu od stavki, kontrolišu da li trgovci uredno ističu cijene proizvoda, da li cijene koje su istaknute na robi odgovaraju cijenama formiranim i evidentiranim u poslovnim knjigama i da li se po istim vrši prodaja robe”, rečeno je za portal InfoBijeljina u Inspektoratu RS.

Republička tržišna inspekcija je u 2018. godini u svim oblastima nadzora (trgovina, ugostiteljstvo i turizam, pružanje usluga i druge oblasti) cijene kontrolisala više od 5.500 puta. Kontrolisani su razni objekti: objekti mješovite robe na veliko i malo, prodavnice tekstila i konfekcije, pekare, zlatare, razni ugostiteljski objekti i drugi. 

“U 8% slučajeva inspektori su utvrdili propuste u vezi sa cijenama, koji su se najčešće odnosili na isticanje cijena, a u smislu da iste nisu bile vidno istaknute i lako dostupne potrošačima, te su u ovim slučajevima inspektori nalagali otklanjanje nepravilnosti i izricali novčane kazne”, kazala je za portal InfoBijeljina Dušanka Makivić, portparol Inspektorata RS.

Kako je dodala, uzimajući u obzir činjenicu da u jednom marketu ima na hiljade različitih artikala i da u toku jedne kontrole tehnički nije moguće provjeriti cijene svih proizvoda, kontrola se vrši sistemom slučajnog uzorka. 

“U tom smislu od velikog značaja su informacije građana o uočenim nepravilnostima na osnovu kojih se vrše ciljane kontrole”, kažu u Inspektoratu RS.

Zakonom o zaštiti potrošača predviđene su novčane kazne za pravno lice u iznosu od 1.000 KM do 5.000 KM ako prodajna cijena i cijena za jedinicu mjere nisu jasno, vidljivo, čitko i nedvosmisleno napisane na proizvodu, odnosno omotu, te na prodajnom mjestu proizvoda i usluge, kao i na proizvodu u izlogu. 

Za ovaj prekršaj kazna za odgovorno lice u pravnom licu, kao i za trgovca kao preduzetnika iznosi od 500 KM do 2.500 KM.

Ako trgovac vidljivo ne istakne cijenu za jedinicu mjere proizvoda, naziv i tip proizvoda, te ako za proizvode u rasutom stanju ne istakne cijenu za jedinicu mjere na pakovanju ili neposredno pored proizvoda Zakonom o zaštiti potrošača je propisana kazna od 2.000 KM do 10.000 KM za pravno lice, od 800 KM do 4.000 KM za odgovorno lice u pravnom licu i od 1.000 KM do 5.000 KM za trgovca kao preduzetnika. 
 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )