FOTO: InfoBijeljina.com

U Krivičnom zakoniku Republike Srpske nije propisana mogućnost zamjene zatvorske kazne u novčanu, niti će se takva mogućnost razmatrati, otkriva InfoBijeljina.

Kako nam je potvđeno, pošto je to u skladu sa Odlukom Ustavnog suda BiH, institut zamjene kazne zatvora novčanom kaznom neće biti predmet eventualnih izmjena i dopuna Krivičnog zakonika Republike Srpske. 

“S obzirom da se Krivičnim zakonikom Republike Srpske štiti jednakost građana pred zakonom, podsjećamo da se ona, između ostalog, obezbjeđuje i kroz primjenu instituta izuzetnosti izricanja kratkotrajne kazne zatvora, a prema kojem se institut zamjene pravosnažno izrečene zatvorske kazne do šest mjeseci, u posebnim slučajevima, može supstituisati novčanom kaznom”, rekla je za InfoBijeljina Sanja Džombić, službenik za odnose s javnošću Ministarstva pravde RS.

Резултат слика за zatvor infobijeljina

Ona podsjeća da sud, po principu retroaktivne primjene krivičnog zakona, učiniocu krivičnog djela, može izreći zamjenu kazne zatvora do šest mjeseci, novčanom kaznom, ukoliko je djelo izvršeno prije stupanja na snagu Krivičnog zakonika Republike Srpske.

Резултат слика за zatvor infobijeljina

U FBiH su od izdržavanja zatvorske kazne amnestirani oni koji imaju novca da plate da ne idu u zatvor, ako su osuđeni za krivična djela do godinu dana. Mnogo je osoba zamijenilo kaznu zatvora novčanom, a u slučaju da je riječ o osuđenicima koji nemaju novca, postoji mogućnost da kazna bude kompenzovana društveno korisnim radom.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )