FOTO: glassrpske

Bosna i Hercegovina je u proteklim godinama od svojih građana uzela više miliona maraka jer im je naplatila odricanje od bh. državljanstva, pokazuje analiza portala InfoBijeljina.

Aministrativna taksa za odricanje iznosi 800 KM, a za odricanje radi sticanja državljanstva neke od država nastale raspadom SFRJ taksa iznosi 200 KM.

Od 2001, odnosno već 22 godine, svake godine se bh. državljanstva odrekne nekoliko hiljada njenih građana.

Prema podacima Ministarstva civilnih poslova BiH, koje je dobila InfoBijeljina, 2003. godine se bh. državljastva odreklo 9.128 ljudi, a ako je obračunata taksa od 800 maraka, govorimo o više od sedam miliona KM. 

Da su svi oni platili 200 maraka, cifra je opet milionska (iznosi više od 1,8 miliona maraka).

Prema bazi podataka, koju je Unija za održivi povratak i izbjeglice u BiH (UZOPI) ustanovila 2013. godine i koju kontinuirano ažurira, 484.996 je iseljenih osoba iz BiH zaključno sa 2021. godinom. 

UZOPI, prema pristiglim podacima procjenjuje da se od 2013. godine iz BiH iselilo oko 600.000 njenih stanovnika.

"Nažalost, ta brojka sve govori i upozorava da BiH ostaje bez stanovništva, kao što svjedočimo da afro-azijske zemlje ostaju bez svojih stanovnika, koji na migrantskim rutama prema Evropi ginu, dok se međunarodna zajednica ‘dogovara’ o kvotama prihvata migranata“, rekla je nedavno predsjednica Unije za održivi povratak i izbjeglice u BiH (UZOPI) Mirhunisa Zukić.

D.L.
 
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 1 )