FOTO: null

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko rekao je danas da je sramota što pet mjeseci traje formiranje Vlade FBiH, istakavši da kao građanin ne bi imao razumijevanja za to.

Incko je rekao da ne zna kako je moguće pet mjeseci čekati na rješenje da federalna Vlada bude formirana prema principu "pet plus pet plus pet plus jedan", /prema kojem bi SDA, HDZ i DF dobili po pet ministarstava, a preostalo, šesnaesto ministarstvo, bi dodatno dogovorili ili međusobno podijelili/

"Kao građanin bih rekao da je sramota da to traje pet mjeseci. Ne znam kako je moguće pet mjeseci čekati na `pet plus pet plus pet plus jedan`. To se moglo i ranije dogovoriti, i kao građanin ne bih imao nikakvog razumijevanja", rekao je Incko u Zenici, komentarišući trenutnu situaciju u vezi sa formiranjem federalne Vlade.

On vjeruje da će političke stranke riješiti i problem "osam plus pet plus tri" /koji prema Ustavu podrazumijeva osam ministarskih mjesta za Bošnjake, pet za Hrvate i tri za Srbe/, te da će narednih dana biti uspostavljena vlast, prenose federalni mediji.

Incko smatra da nema potrebe da utiče na to da Vlada FBiH bude brže formirana, ali je podsjetio da se bliži 31. mart, do kada moraju biti riješene neke bitne stvari.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )