FOTO: null

Naredni šestomjesečni period biće ključan za BiH, jer politički lideri imaju šansu da u interesu građana pokrenu reformske procese u skladu sa evropskim inicijativom, rekao je Valentin Incko, visoki predstavnik predstavljajući u Savjetu bezbjednosti UN-a

On je, međutim, rekao da nema garancija da će napredak biti i ostvaren ako se, kako je rekao, nastave politike podjela i nacionalizma, optužujući SNSD da je na stranačkom saboru pozvao na referendum o otcjepljenju RS 2018. godine, kao i na deklaraciju Narodne skupštine RS o nepriznavanju odluka Ustavnog suda BiH.

"Ali postoje političke snage u zemlji koje žele da rade zajedno i njima moramo dati našu punu proaktivnu podršku u dolazećim mjesecima", rekao je Incko.

Dodao je da su "politike podjele i nacionalizma poražene prije 20 godina" i da im je mjesto u istorijskim knjigama. Naglasio je da će, ukoliko bi se te politike aktivirale, primijeniti svoja ovlaštenja, a od međunarodne zajednice je zatražio podršku za njegovu kancelariju, naglasivši da ta podrška sve više slabi.

Incko je rekao da je sedam dana nakon što je podnio izvještaj UN-u u Zvorniku došlo do incidenta u kojem je, kako je rekao, usamljeni napadač ubio policajca i ranio drugu dvojicu.

Dejvid Presman, predstavnik SAD, rekao je da je njihova najveća zabrinutost kontinuirana aktivnost Milorada Dodika, predsjednika RS, na, kako je rekao, potkopavanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH, podsjetivši da njegova partija bojkotuje rad državnog parlamenta.

"Dodik je nedavno davao izjave u kojima je doveo u pitanje autoritet federalne vlasti", rekao je on, takođe pomenuvši deklaraciju o nezavisnosti ako RS ne ojača svoju autonomiju do 2017. godine.

Kritikovao je i novi zakon o javnom redu i miru RS koji, kako je istakao, potkopava slobodu govora i demokratsko pravo na izražavanje. Zatražio je i od vlasti RS da omoguće pristup dokumentima OHR-u, i pohvalio rješenje pitanja tri lokacije vojne imovine, što je, naglasio je, pozitivan korak u pravcu aktiviranja Akcionog plana za članstvo u NATO-u.

"Pozdravljamo napore vlasti BiH da riješe pitanje boraca koji odlaze u Siriju. BiH je integralni član koalicije protiv ISIL-a i obezbijedila je prijeko potrebnu municiju za iračke snage", rekao je on, pohvalivši i napore na suzbijanju ekstremizma.

Vitalij Čurkin, predstavnik Rusije, rekao je da izbori održani u demokratskoj atmosferi pokazuju da su domaće vlasti spremne raditi zajedno na rješavanju problema bez miješanja međunarodne zajednice, navodeći da je važno da se nastavi proces preuzimanja odgovornosti sa međunarodne zajednice na lokalne snage, dodavši da treba transformisati prisutnost OHR-a. Naveo je da bi OHR trebalo da se bavi samo agendom 5+2, a da sve ostalo treba da rješavaju tri konstitutivna naroda i dva entiteta.

"Visoki predstavnik ne predlaže nikakva konstruktivna rješenja. On samo iznosi nelegalne i neopravdane optužbe na račun liderstva bosanskih Srba koje, navodno, potkopava dejtonsko uređenje BiH", rekao je on, skrenuvši pažnju na izvještaj koji je RS podnijela generalnom sekretaru UN-a. Takođe, on je rekao da visoki predstavnik mimo mandata forsira članstvo BiH u EU i NATO-u, a optužbe na račun Srba, kako je rekao, samo ohrabruju antidejtonsko djelovanje Bošnjaka i Hrvata.

Naveo je i da raste ekstremizam među bošnjačkom populacijom i drugim muslimanskim zajednicama u regionu.

"Teroristički napad na policijsku stanicu u Zvorniku je samo potvrda tih trendova", rekao je, dodavši da treba posvetiti pažnju odlasku pojedinih Bošnjaka na sirijska ratišta kako bi se borili sa teroristima.

Većina ambasadora pozvala je lidere u BiH da podrže evropsku inicijativu, pohvalivši novi pristup prema BiH koji su inicirale Njemačka i Velika Britanija.


Dodik: Incko neće da kaže zašto su RS otete nadležnosti

Visoki predstavnik bi trebalo da odgovori na pitanja zašto su RS otete nadležnosti umjesto što kroz svoj jednostrani pristup ignoriše realnost u BiH, rekao je Milorad Dodik, predsjednik RS.

"I mi smo uputili izvještaj koji će biti prisutan. Godinama Incko isprazno podnosi izvještaje bez ikakvih zaključaka, tako će biti i ovaj put. To pokazuje njegovu nemoć i da ne može da prođe sa lažima, sa onim što nameće i pokušava da nametne svijetu", naglasio je Dodik.

On je dodao da je apsurdno to da je stav jedne političke partije važan da se iznese u Savjetu bezbjednosti, ali da se izvještaj piše čitajući federalne medije.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )