FOTO: null

Visoki predstavnik za BiH Valentin Incko predstavio je izvještaj Savjetu bezbjednosti UN, u kojem je ponovo iznio niz tvrdnji usmjerenih protiv Republike Srpske.

Incko navodi da je predsjednik Republike Milorad Dodik smanjio pozive na otcjepljenje, nakon što su Sjedinjene Američke Države uvele sankcije, ali da je nastavio da daje brojne izjave kojima podstiče eventualnu nezavisnost Srpske.

To je najneobjektivniji izvještaj visokog predstavnika, tendenciozan je i usmjeren protiv Republike Srpske, poručili su predstavnici Ruske Federacije.

- Vidimo kontinuitet u izjavama predstavnika Republike Srpske u kojoj preispituju budućnost države, što uključuje i odluke Suda BiH. Tako je predsjednik Srpske pozvao srpske predstavnike u Sudu da se povuku iz tih institucija i time jasno pokazao da entitetske institucije neće provoditi odluke Suda BiH. To je dio kampanje da se potkopa suverenitet BiH, jer entiteti nisu države, naveo je Incko.

- Izvještaj etiketira samo Srbe kao jedine krivce za sve. Onima, koji poznaju prilike, jasno je da je ovo što je predstavio gospodin Incko daleko od istine, da je to promašaj i ukazuje na činjenicu da je autor izgubio kontakt sa stvarnošću. Mi smo duboko razočarani činjenicom da gospodin Incko na ovaj način širi srbofobiju, rekao  je predstavnik Ruske Federacije u SB UN, Vladimir Safronkov.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik kaže da je netačna konstatacija visokog predstavnika u BiH Valentina Incka, u izvještaju Savjetu bezbjednosti UN da je, nakon što su mu uvedene američke sankcije, smanjio učestalost poziva na nezavisnost Srpske i raspad BiH.

Republika Srpska nije odustala od referenduma o nezavisnosti, poručio je predsjednik Dodik.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )