FOTO: null

Valentin Incko ne može da me smeni, jer je vreme pravnog nasilja visokih predstavnika odavno prošlo! Bilo kakva njihova odluka u vezi sa najavljenim referendumom u Srpskoj neće biti objavljena u ,,Službenom glasniku RS,, pa samim tim za nas neće biti ni v

Ovo je odgovor predsednika Srpske Milorada Dodika visokom predstavniku međunarodne zajednice u BiH Valentinu Incku koji je zapretio funkcionerima Republike Srpske da bi mogli biti sankcionisani zbog odluke o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH.

Incko je kazao da je ovo za OHR "ozbiljna situacija", da RS ovom odlukom krši "Dejton", a da "Dodik krupnim izjavama o referendumu prikriva dekadu neuspeha u RS".

Govoreći o mogućim merama koje bi mogao da preduzme visoki predstavnik u BiH u vezi sa najavljenim referendumom u RS, Dodik je rekao da visoki predstavnik veoma ugodno živi sa platom od 24.000 evra i da mora da brani svoj posao.

- Visoki predstavnik je sve svoje odluke koje je nametao objavljivao u "Službenom glasniku RS", sve dok mi 2007. godine nismo rekli da ne može više - poručio je Dodik.

On je istakao da nema ništa od mogućnosti da ga smeni visoki predstavnik.

- Čujem priče da će mi biti zabranjeno kretanje po Evropi. Nisam ja ovde izabran da bih se kretao po Evropi, već da predstavljam Srpsku u njenim pravima i nadležnostima i da branim njenu poziciju. Ja ću to raditi, branili oni ili ne - poručio je Dodik.

Sve što Srpska čini, istakao je Dodik, jeste reakcija na učinjenu akciju, jer da nije bilo vanustavnog nametanja visokog predstavnika, ne bi bilo ni referenduma.

Dodik je istakao da je jedan od značajnijih projekata SNSD, dok je bio na vlasti u BiH, dogovor o uvođenju zajedničkih registarskih tablica.

- Na to sam i danas ponosan, jer ljudi slobodno mogu da se kreću - rekao je Dodik.

Naglasio je da je najveći deo nadležnosti sa nivoa entiteta na nivo BiH prenesen od 2001. do 2005, dodavši da niko nije rekao da neke stvari na nivou BiH ne treba zajednički raditi, ali da nametnute odluke OHR treba odbaciti.


SASTANAK NAJJAČIH SRPSKIH PARTIJA

PREDSEDNIK RS Milorad Dodik za petak 9. oktobar, zakazao je sastanak predstavnika vodećih političkih partija u RS. Sastanku bi trebalo da prisustvuju predstavnici SNSD, DNS, SP, SDS, PDP i NDP.

- Potrebno je da dogovorimo opšti nivo stavova u zajedničkim institucijama BiH o onome što jeste RS - kazao je on.

Naglasio je da nikakav sukob između političkih subjekata ne postoji, već samo borba različitih mišljenja o istoj temi.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )