FOTO: null

Visoki predstavnik Valentin Incko, nakon što je juče prisustvovao komemoraciji u Srebrenici, rekao je danas da ponovljene izjave kojima se poriče genocid počinjen u tom gradu nisu samo sramne i razočaravajuće, nego i krajnje neprihvatljive.

“Dok su majke ispraćale po kost ili dvije svojih sinova na vječni počinak, predsjednik RS Milorad Dodik ustvrdio je da se u Srebrenici nije dogodio genocid  i da ga nikada neće ni priznati” , rekao je Incko i naglasio da je, tim duboko nehumanim činom Dodik odabrao civilizacijski mrak u koji vodi i entitet kojim predsjedava. 

Incko je dodao da je u Srebrenici počinjen genocid, te da je to činjenica koju su potvrdile kako odluke Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju tako i one Međunarodnog suda pravde. 

“Političari koji 2016. godine i dalje poriču to svjesno se distanciraju od naše zajedničke ljudskosti. Svjesna namjera da se zatruje atmosfera i dignu tenzije za duboko je žaljenje. Krajnje je vrijeme da se prestanu vrijeđati žrtve i njihove porodice, i da se konačno obezbjedi da se ne samo žrtve genocida počinjenog u Srebrenici, nego i sve žrtve ratnih zločina počinjenih u BiH, istinski poštuju”, istakao je visoki predstavnik i dodao da žrtve strašnih zločina koji su počinjeni tokom rata, bilo da je riječ o Srbima, Hrvatima, Bošnjacima ili ostalima, moraju se poštovati bez ikakve rezerve. 

“Poricanje zločina počinjenih nad njima mora konačno prestati”, kategoričan je Incko i dodao da je ukoliko političari u ovoj zemlji nisu u stanju kontrolisati vlastito ponašanje, stvoriće situaciju u kojoj neće biti druge opcije nego da se krene putem koji su izabrale brojne druge evropske zemlje, a to je da se poricanje holokausta, genocida i sličnih zločina proglasi krivičnim djelom.


Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )