FOTO: null

SARAJEVO, BANJALUKA - Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine do sada je preko Pravobranilaštva Bosne i Hercegovine uknjižilo 23 perspektivne vojne lokacije koje se nalaze isključivo na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine.

Iako je bilo zahtjeva prema RS, do danas nijedna lokacija nije uknjižena na BiH, a tako će, kako kažu, biti sve dok se ne donese zakon na osnovu kojeg će to moći biti urađeno. 

Ipak, odluku vlasti u RS mogla bi poremetiti odluka Apelacionog odjeljenja Suda BiH koji po žalbi Pravobranilaštva RS treba da odluči o knjiženju vojne imovine u Han Pijesku na državu BiH. Odluka Suda BiH na koju je uložena žalba glasila je da Republička uprava za geodetske i imovinskopravne poslove RS treba da uknjiži prava svojine na BiH na nekretninama koju čine objekti Ministarstva odbrane i pašnjak četvrte klase površine 11.474 metra. 

"Ne može se imovina knjižiti bez pravnog osnova. Imovina pripada entitetima i raspodjela može da se vrši samo sporazumom koji treba da potpišu Vlada RS, Federacija BiH i Savjet ministara. U ovom trenutku pravni osnov za knjiženje imovine ne postoji", rekao je Nikola Kovačević, savjetnik ministra pravde Republike Srpske. 

Iz izvještaja o radu Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine u prošloj godini, što se tiče perspektivne vojne imovine, navodi se da je podnesen zahtjev za knjiženje 42 lokacije, od čega se 28 nalazi u FBiH, a 14 u Republici Srpskoj. 

"Do kraja 2015. godine okončane su aktivnosti na uknjižbi ukupno 23 lokacije. Sve uknjižene lokacije su u Federaciji BiH", navodi se u izvještaju. 

Da se bez ikakvih problema perspektivna vojna imovina knjiži u FBiH potvrđeno nam je i u Pravobranilaštvu BiH, gdje kažu da taj proces ide bez problema, ali da još nijedna lokacija nije uknjižena u Republici Srpskoj. 

"U FBiH dobrovoljno ustupaju imovinu državi BiH, a i na osnovu Sporazuma o sukcesiji se to može uraditi. Trenutno u RS nijedna lokacija nije uknjižena na BiH", rekao je Mlađan Mandić, zamjenik pravobranioca Pravobranilaštva RS. 

Podsjećanja radi, u Bosni i Hercegovini nalaze se 63 perspektivne vojne lokacije, a od toga u RS njih 23. Pojedine od tih lokacija su knjižene na opštine, međutim to trenutno pravnim putem pokušava osporiti Ministarstvo odbrane BiH.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )