FOTO: null

Vlada Republike Srpske odobrila je danas upis 6.753 redovna i vanredna studenta u prvu godinu prvog ciklusa studija i prvu godinu drugog ciklusa studija u akademskoj 2015/2016. godini na javnim visokoškolskim ustanovama U Srpskoj.

Odlukom, koju je Vlada donijela na današnjoj sjednici, odobrava se upis za 3.380 studenta na Univerzitetu u Banjaluci, 2.928 studenata na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, 105 studenata na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu "Sveti Vasilije Ostroški" u Foči, 270 studenata na Visokoj medicinskoj školi u Prijedoru i 70 studenata na Visokoj školi za turizam i hotelijerstvo u Trebinju.

Istom odlukom odobrava se i upis 2.257 redovnih i vanrednih studenta drugog ciklusa studija, i to 1.087 studenta na Univerzitetu u Banjaluci, 1.130 studenta na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu i 40 studenata na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu "Sveti Vasilije Ostroški" u Foči.

Vlada Republike Srpske usvojila je danas i Akcioni plan za suzbijanje i sprečavanje nasilja u porodici za 2015. godinu.

Donesena je i odluka o davanju saglasnosti na cjenovnik usluga autobuskih stanica u Republici Srpskoj kojim su predviđene nove, manje cijene za peronizaciju, u odnosu na važeći cjenovnik, dok su cijene usluga koje autobuske stanice pružaju putnicima nepromijenjene. 

Ministri su danas usvojili i Izvještaj o realizaciji Programa potpunog stambenog zbrinjavanja porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida od prve do četvrte kategorije za 2014. godinu u kojem se navodi da je zbrinuto 1.313 korisnika, i to dodjelom nepovratnih novčanih sredstava 1.115 korisnika i dodjelom stambenih jedinica 198 korisnika.

Vlada Republike Srpske usvojila je danas i Informaciju o provođenju Strategije razvoja lokalne samouprave u Republici Srpskoj za period od 2009. do 2015. godine sa prijedlozima za izradu novog strateškog dokumenta. 


Utvrđen prijedlog izmjena i dopuna Zakona o sudovima 

Vlada Republike Srpske utvrdila je danas Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sudovima Republike Srpske.

Odredbama Zakona o gradu Bijeljina, Zakona o gradu Prijedor, Zakona o gradu Doboj i Zakona o gradu Trebinje uređeno je područje, nadležnosti, organi i finansiranje ovih gradova, te je bilo potrebno izvršiti izmjenu člana 26. /stvarna nadležnost osnovnih sudova/ u navedenim tačkama, s obzirom da su ovi gradovi do stupanja na snagu predmetnih zakona imali status opština, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose sa javnošću.

Odredbama Zakona o osnivanju opštine Stanari uređeni su osnivanje, područje, nadležnosti, organi, izbor organa i finansiranje opštine, a s tim u vezi, bilo je potrebno izvršiti izmjenu člana 26. stav 1, kojim se definiše stvarna nadležnost Osnovnog suda u Doboju, i u tački "e" navede i opština Stanari, pored grada Doboj i opštine Petrovo.

Između ostalog, izvršene su i određene izmjene i dopune koje se odnose na stvarne nadležnosti privrednih sudova, u smislu da su za sve sporove koji nastanu u primjeni Zakona o privrednim društvima ili bilo kojih drugih propisa, a odnose se na organizaciju i status privrednih društava, bez obzira na to da li se u postupku pojavljuju pravna ili fizička lica, stvarno nadležni privredni sudovi.

Vlada je utvrdila i Prijedlog zakona o transfuzijskoj djelatnosti, te Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

Ministri su utvrdili i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o privatizaciji državnih stanova, kojim je, između ostalog, rok za zaključenje ugovora o otkupu stana produžen do 30. juna 2018. godine.

Utvrđen je i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti životne sredine.

Primjenom Zakona o zaštiti životne sredine, kao i podzakonskih akata donesenih na osnovu njega, u periodu od njegovog donošenja do sada, uočene su određene poteškoće prilikom njegovog provođenja, a koje su u većem dijelu proceduralnog karaktera i koje će biti prevazđene donošenjem Zakona o izmjenam i dopunama Zakona o zaštiti životne sredine.

Vlada je danas usvojila i Strateški plan razvoja poljoprivrede i ruralnih područja Republike Srpske od 2016. do 2020. godine, a jedan od ciljeva izrade ovog dokumenta je da obezbijedi jednake uslove konkurentnosti za domaće poljoprivredne proizvođače u odnosu na proizvođače u zemljama okruženja, kao i da ispuni osnovne regulatorne standarde, te standarde dobre prakse EU u programiranju razvoja poljoprivrede i ruralnih područja. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )