FOTO: null

Prema indeksima relevantnih istraživanja, zdravstvo Republike Srpske odnosno BiH je najgore u Evropi.

Lijeka ima za posrnuli zdravstveni sistem, ali su neophodne sveobuhvatne i što hitnije reforme, istakli su u emisiji "Izazovi" BN televizije predstavnici sindikata u zdravstvu.

"Da je dobro u domaćem zdravstvu ne bi odlazili. Mi imamo odlazak ljekara u inostranstvo, ali i odlazak u politiku. Tako da više nemamo ni dobrog ljekara, niti dobrog političara", kaže predsjednik strukovnog sindikata dokotra medicine Republike Srpske Miodrag Femić.

Samo u prošloj godini iz Republike Srpske je otišao 31 specijalista.

"Potrebne su reforme finansiranja, rada i donošenje novog zakona o zdravstvu", smatra kooridantor Pravnog tima Strukovnog sindikata u zdravstvu Darko Marjanović.

Gorući problem je i to što ni dan danas mnoge zdravstvene ustanove nemaju zvaničnu sistematizaciju. Opet se nagomilavaju problemi oko uplate doprinosa. Od 54 Doma zdravlja, samo njih 14 redovno plaća oprinose - podatak je resornog mnistarstva.

"Direktore i upravne odbore bolnica postavlja Vlada Republike Srpske, primijetićemo da su najveća dugovanja bolnica baš tamo gdje je vlada osnivač. Ukupan dug za doprinose je 250 miliona maraka", ukazuje predsjednik UO Unije sindikata radnika u zdravstvu Republike Srpske Željko Šukalo.

Najveći dužnik je godinama Klinički centar Banjaluka. Iz Sindikata upozoravaju da su prethodna rukovodstva ove zdravstvene ustanove načinili niz propusta prilikom ugovaranja ključnih poslova sa dobavljačima.

"Mi nemamo uvida u te ugovore, prethodna garnitura je napravila više grešaka koje su skupo koštale Klinički centar. Potrebno je da resorno ministarstvo uradi analizu svih prethodnih ugovora, a da ubuduće ugovaranje ovih poslova bude transparentno", kaže predsjednik Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara Republike srpske Ranko Palačković.

Kada se saberu svi nedostaci u domaćem zdravstvu, od plata, preko uslova u kojima rade, nije nikakvo čudo da imamo sve veći broj ljekara koji odlaze sa ovih prostora.

Ako se ima u vidu da je za specijalizaciju ljekara koji su otišli iz ove zemlje utrošeno 7,5 miliona KM, a da ne pričamo o tome da smo izgubili vrsne stručnjake u zdravstvu dovoljno nam govore koji su to sve gubici za ovo društvo.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )